BiH je spremna?

BiH nastavlja pratiti situaciju s migrantima

Vijesti / Flash | 09. 03. 2016. u 14:42 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosna i Hercegovina nastavit će da prati situaciju s migrantima nakon odluke zemalja EU da počnu primjenjivati šengenska pravila, čime je praktično ukinuta dosadašnja balkanska ruta, kazao je ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić danas na sastanku s veleposlanikom Italije u BiH Ruggero Corriasom, piše Fena.

Također, ocijenio je da nije realno eventualno otvaranje alternativnog pravca koja bi išao preko BiH imajući u vidu da su zatvorene granice u nastavku trase prema EU.

Podsjetimo, ministar je od početka krize govorio kako je Bosna i Hercegovina spremna na mogući dolazak izbjeglica, te da budno prati situaciju, a napravljeni su i planovi gdje bi se izbjeglice mogle smjestiti.

Tijekom sastanka razgovarano je i o borbi protiv terorizma te projektu deradikalizacije.

Mektić je istaknuo da su mjere koje poduzimaju sigurnosne i pravosudne agencije značajno ograničile djelovanje radikalnih grupa, a istovremeno je iskazan interes pojedinaca koje ratuju u Siriji i Iraku za povratak i sporazumno priznavanje krivice.

Mektić je istaknuo da je aktualno pitanje vezano za djelovanje paradžemata u BiH te da će u suradnji s Islamskom zajednicom dogovoriti naredne korake za rješavanje tog problema, priopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Inače, paradžematima je istekao rok za prijavljivanje u IZ, a pojedini stručnjaci za sigurnost smatraju kako se paradžematimogu smatrati političkim krilom "Islamske države" u BiH, i stoga treba očekivati vrlo nepovoljne scenarije.

Kopirati
Drag cursor here to close