Osjetite li?

BiH napravila sigurne korake

Vijesti / Flash | 14. 12. 2015. u 15:03 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Godinu dana od kako je Europska unija usvojila obnovljeni pristup za Bosnu i Hercegovinu BiH je, uz snažnu podršku EU, napravila sigurne korake na europskom putu, ocijenili su danas u zajedničkoj izjavi visoka predstavnica EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federica Mogherini i tajnik za europsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn.

Kako su podsjetili u veljači ove godine bh. institucije i politički lideri usvojili su Pismenu izjavu o reformama i europskom putu. Reformska agenda sadrži ambiciozne socio-ekonomske reforme, kao i reforme vladavine zakona i javne uprave i provodi se na osnovu sveobuhvatnog Akcijskog plana.

Nakon toga u lipnju, sedam godina nakon potpisivanja, stupio je na snagu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, te je uslijedio prvi sastanak Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje.

''Koraci koje je BiH poduzela tijekom ove godine bili su sigurni i ohrabrujući. To se jasno navodi u posljednjem izvještaju Europske komisije. U isto vrijeme, očekivanja su i dalje velika jer građani BiH moraju osjetiti pozitivne rezultate Reformske agende'', mišljenja su Mogherini i Hahn.

Izrazili su očekivanja da će bh. vlasti uskoro riješiti pitanje prilagođavanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s obzirom na pristupanje Hrvatske Europskoj uniji, a u tom smislu vlasti BiH su prihvatile princip tradicionalne trgovine kao osnovu za uzajamno prihvatljivo rješenje.

Također, dodaje se u zajedničkoj izjavi, postignuta je suglasnost o daljem zajedničkom radu na reformama, uključujući i reformu pravosuđa, na efikasan, efektivan i koordiniran način.

''S naše strane, mi ćemo nastaviti svoj blizak i dinamičan angažman s BiH da bismo podržali europsku perspektivu ove zemlje'', kazali su.

U zajedničkoj izjavi Mogherini i Hahn su podvukli da je put BiH k pristupanju EU zajednički poduhvat te su naglasili da je 20 godina nakon završetka rata i nakon sigurnih koraka iz prošle godine, važno ne dovoditi u pitanje sve što je dosad postignuto.

''Dvadeset godina nakon Daytonsko-pariških mirovnih sporazuma, u globalnom i regionalnom okruženju punom izazova, nove generacije BiH iz dana u dan kreću se naprijed ka boljoj budućnosti na putu ka EU'', zaključili su Mogherini i Hahn.

Kopirati
Drag cursor here to close