Modernizacija OS BiH

BiH nabavlja oklopna vozila i helikoptere

Vijesti / Flash | 12. 02. 2017. u 17:18 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Smanjenje broja vojnika i perspektivnih lokacija predviđeni su Pregledom obrane, dokumentom koji predstavlja viziju Oružanih snaga BiH za idućih 10 godina. Tako se, među ostalim, podrazumijeva modernizacija vojske uz nabavku borbenih oklopnih vozila, helikoptera i brojne druge opreme.

Pregled obrane, zajedno s Planom modernizacije Oružanih snaga BiH, na osnovu zaključaka i smjernica Predsjedništa BiH sačinilo je Ministarstvo obrane BiH, a informacija ministarstva o tom dokumentu na dnevnom je redu sjednice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH koji zasjeda idući tjedan.

Dvije od osam točaka informacije govore o redefiniranju popune OS BiH i broju perspektivnih lokacija.

Planom obrane predviđeno je smanjenje broja profesionalnih vojnika u Oružanim snagama s 10.000 na 9.200, a pričuvnog sastava s 5.000 na 4.600, dok je broj civila ostao nepromijenjen i iznosi 1.000.

Ovim se dokumentom broj perspektivnih lokacija sa 63 smanjuje na 57 od čega su šest skladišta streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava. Prilikom redefiniranja broja perspektivnih lokacija, istaknuto je u informaciji, vodilo se računa o entitetskom i regionalnom balansu.

U strukturi pješačkih postrojbi, u okviru svih prvih pješačkih bataljuna, definirane su prve motorizirane postrojbe, koje prema svojoj strukturi i opremi u potpunosti ispunjavaju NATO-ov koncept operativnih sposobnosti i ocjenjivanja.

Pregledom obrane, koji je Predsjedništvo usvojilo na sjednici 24. studenog 2016. godine, u segmentu poboljšanja i unaprjeđenja inženjerijske potpore pri pješačkim postrojbama ugrađene su inženjerijske postrojbe koje će biti popunjavane jednim aktivnim inženjerskim vodom, dok će ostali biti u pričuvi.

U segmentu poboljšanja i unaprjeđenja sustava logističke potpore, gdje je bilo nužno ugrađene su logističke postrojbe, radi poboljšanja izravne logističke potpore.

U Postrojbi zračnih snaga, uz postojeće, dodana je letačka postrojba radi bolje pokrivenosti cijelog teritorija BiH.

Sukladno Zakonu o obrani BiH zadržan je postojeći zapovjedni lanac i nadzor, kao i sve postrojbe u rangu brigade, pri čemu su iz sastava Brigade taktičke potpore tri bataljuna – vojne policije, vojno-obavještajni i bataljun policije izravno povezani s Operativnim zapovjedništvom Oružanih snaga BiH.

Sve ostale jedinice iz sastava Brigade taktičke podrške i dalje ostaju u njezinom sastavu.

Uz Plan obrane, Ministarstvo obrane sačinilo je i Plan razvoja i modernizacije Oružanih snaga BiH.

Putem ovog plana, navodi se u informaciji, Ministarstvo obrane BiH stremilo je stvoriti bolje pretpostavke i unaprijediti kapacitete i sposobnosti zapovjedništava i jedinica za izvršenje zadaća utvrđenih člancima 4. i 6. Zakona o obrani BiH, a kojima se definiraju zadaće Oružanih snaga BiH, odnosno, ciljevi BiH kad je riječ o OS.

Planom modernizacije predviđena je i nabavka helikoptera, borbenih oklopnih vozila, točkaša za pješaštvo, kvalitetnih protuoklopnih sustava, protuzračnih sustava i oruđa, opreme za pomoć civilnim strukturama kao i za jačanje kapaciteta za borbu protiv terorizma.

Predsjedništvo je Plan razvoja i modernizacije OS BiH prihvatilo na istoj sjednici kad i Pregled obrane.

Tijekom izrade Pregleda obrane i Plana razvoja i modernizacije Oružanih snaga BiH, Ministarstvo obrane i Oružane snage BiH rukovodili su se zaključcima i smjernicama dobivenim od Predsjedništva BiH.

Nakon usvajanja Pregleda obrane i Plana razvoja i modernizacije Oružanih snaga BiH Ministarstvo obrane i Oružane snage BiH nastavit će rad na izradi plana za implementaciju Pregleda obrane i nove strukture Oružanih snaga BiH, kao i na izradi akcijskog plana implementacije Plana razvoja i modernizacije Oružanih snaga BiH, navodi se na kraju informacije.

Zastupnički bi dom tu informaciju, koju je već prihvatilo nadležno parlamentarno povjerenstvo za obranu i sigurnost, trebao razmatrati na sjednici zakazanoj za četvrtak, 16. veljače.

Kopirati
Drag cursor here to close