Kriza u BiH

BiH mora provesti odluke Suda u Strasbourgu

Vijesti / Flash | 28. 01. 2017. u 10:37 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Parlamentarna skupština Vijeća Europe usvojila je rezoluciju u kojoj je BiH prvi put pozvana da provede odluke Europskog suda za ljudska prava u slučajevima "Pilav" i "Zornić", uz opomenu da epilog još čeka i predmet "Sejdić i Finci", javlja Srna.

Sud je u svakom od tih predmeta utvrdio da je njihovim podnositeljima, koji su državljani BiH, onemogućeno da se kandidiraju na izborima zbog diskriminatorskih odredaba Ustava BiH.

Zastupnica SNSD-a i članica izaslanstva BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe Milica Marković rekla je da je obveza svake zemlje da izvršava odluke Europskog suda za ljudska prava, a posebno BiH, koja je članica Vijeća Europe.

Marković je dodala da se BiH često spominje kao zemlja koja nije izvršila obveze, ali da nije najnemarnija, piše "Glas Srpske".

"Vjerujem da su mnogi svjesni da je BiH u ozbiljnoj političkoj krizi i da ima mnogo otvorenih i bitnih pitanja koja treba riješiti", rekla je Marković.

Republika Srpska je prije nekoliko godina dala prijedlog u vezi s realizacijom odluke u predmetu "Sejdić i Finci" koji ide u pravcu da u Ustavu, umjesto Srbin, piše da se bira jedan član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske, ali o ovom pitanju nema dogovora u Federaciji BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close