i ispuniti obveze

BiH mora pokazati da je kredibilan partner

Vijesti / Flash | 20. 01. 2016. u 14:04 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosna i Hercegovina je na dobrom putu k euroatlantskim integracijama i napreduje k euroatlantskim strukturama - kazala je danas u Sarajevu zapovjednica NATO Stožera u BiH general Giselle M. Wilz na otvaranju izložbe fotografija "20 godina NATO saveza u BiH" u organizaciji Ministarstva vanjskih poslova BiH i NATO Stožera Sarajevo.

Wilz je tom prilikom istaknula da je u proteklih 20 godina NATO odigrao ulogu u provedbi Daytonskog mirovnog sporazuma i osiguranju mira kroz kontinuiranu nazočnost snaga za čuvanje mira, ali da se tijekom godina njegova uloga prirodno mijenjala. Tako su od misije implementacije i stabilizaciju mira, snage NATO-a preuzele ulogu pružanja pomoći u kontekstu integracije u euroatlantske strukture.

''Obrambeno i sigurnosno okruženje BiH se nemjerljivo promijenilo. Te su promjene izborene teškom mukom i rezultat su opredijeljenosti i kompromisa'', ocijenila je Wilz.

Istaknula je BiH mora zadržati dinamiku i uključenost u NATO programe te ispuniti obveze kako bi se pokazalo ne samo da je riječ o kredibilnom partneru u regiji i euroatlantskoj zajednici, nego što je još važnije, da bi se osigurala obrana, sigurnost, stabilnost i prosperitet svih građana BiH.

NATO je, podcrtala je Wilz, opredijeljen za izgradnju dugoročnog mira i stabilnosti u BiH.

''Uvjeravam vas da će NATO nastaviti neumorno surađivati s BiH i sigurna sam da ćemo se okupljati da obilježimo i buduće uspjehe i važne datume'', zaključila je.

Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić kazao je da je strateški vanjsko-politički cilj BiH integracija u EU i NATO, jer je to pretpostavka daljnje izgradnje institucija države BiH.

Integracija BiH u NATO, kazao je, znači osiguranje mira i jamstvo provedbe reformi, a BiH je učinila dosta u tom procesu, posebno u sektoru obrane.

Brkić podvlači da je tijekom tog procesa BiH već preuzela određene NATO standarde, a kao najznačajniji je izdvojio ujedinjavanje vojske FBiH i RS-a u Oružane snage BiH, koje su dosad pokazale visok stupanj operativnosti i profesionalizma.

''Europske integracije BiH nisu moguće bez jačeg integriranja u NATO. Postoji politička volja na razini BiH da se aktivira MAP za BiH i da se uknjiži sva nepokretna vojna imovina za potrebe u sektoru obrane'', kazao je Brkić.

Šefica arhivskog odjela NATO Stožera u Bruxellesu Ineke Deserno navela je da je NATO Arhiva iz Bruxellesa za ovu obljetnicu pripremio knjigu sjećanja koja, između ostalog, obuhvaća korespondenciju između generalnog tajnika NATO-a Javiera Solane i generalnog tajnika Ujedinjenih naroda Boutrosa Boutros-Ghalija, kao i prvo i zadnje izdanje IFOR Informera, dvotjedne publikacije Komande koja je distribuirana trupama IFOR-a u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close