fokus

BiH među prioritetima njemačke vanjske politike

Vijesti / Flash | 16. 02. 2017. u 07:13 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izborom Franka-Waltera Steinmeiera za njemačkog saveznog predsjednika nitko ne očekuje velike promjene njemačke vanjske politike prema BiH, koja ostaje u fokusu zanimanja te zemlje.

Marius Miler Henig, direktor Fridrich Ebert fondacije u BiH, koja je bliska Socijaldemokratskoj partiji Njemačke čiji je Steinmeier visoki član, ocjenjuje da promjena prema BiH neće biti, iako je Steinmeier, uz britanskog ministra vanjskih poslova Filipa Hemonda, 2014. predložio njemačko-britansku inicijativu kao novi pristup EU u socijalno-ekonomskim reformama koje treba provesti u BiH.

"Iako je inicijativa potekla iz angažmana dva ministra vanjskih poslova, odavno se radi o nečemu što je postalo zajednički europski projekt", kaže on.

Dodaje da BiH ostaje jedan od prioriteta njemačke vanjske politike, i nakon što Steinmeier više ne obavlja funkciju ministra vanjskih poslova te zemlje.

"Uopćeno gledajući, njemačka vanjska politika ide za tim da se prioritet da sprečavanju izbijanja kriza na miran način, kao i za tim da taj angažman bude posebno izražen na zapadnom Balkanu. Za oba ova angažmana postoji široki politički konsenzus u Njemačkoj i zbog toga mi se čini da sve ukazuje na politiku kontinuiteta", rekao je on.

Steinmeier je izabran za predsjednika Njemačke na prijedlog njegove matične stranke SPD, uz podršku konzervativnih demokršćana pod vodstvom Angele Merkel, njemačke kancelarke, i Horsta Zehofera, predsjednika demokršćana njemačke pokrajine Bayern.

Za izbor Steinmeiera glasali su i zastupnici u Bundestagu, kao i predstavnici njemačkih pokrajina, prenose Nezavisne novine.

Kopirati
Drag cursor here to close