Izetbetgović

BiH je pogođena tumačenjem islama mentalno poremećenih sinova

Vijesti / Flash | 15. 04. 2016. u 06:39 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Nepodnošljiva je tuga za cijeli islamski ummet da neki od naših mentalno poremećenih sinova siju smrt i razaranje širom svijeta. Bosna najoštrije osuđuje nedavne terorističke napade u Ankari, Bruxellesu, Istanbulu i Lahoreu. Želimo izraziti naše najdublje saučešće i izražavamo našu solidarnost sa porodicama žrtava, vladama i narodima Belgije, Turske i Pakistana'', rekao je predsjedatelj Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović na summitu šefova država Organizacije islamske konferencije (OIC) u Istanbulu.

''Bosna je pogođena fenomenom radikalnog tumačenja islama, što je rezultiralo nasilnim ekstremizmom i terorističkim činovima u posljednjih nekoliko godina'', rekao je Izetbegović koji se na početku svog govora zahvalio "dragom bratu, predsjedniku Erdoganu i vladi Republike Turske na gostoprimstvu" te dodao da se iznimno cijeni podršku OIC-a i njenih članica u razvoju BiH kao demokratske, multietničke i multikulturne države.

''U ime Vlade BiH i njezinog naroda zahvaljujem vam na trudu koji ulažete da biste unaprijedili prilike u BiH. Vjerujemo da je potpuna integracija u Europsku uniju i NATO najbolji način za postizanje stabilnosti, sigurnosti i prosperiteta u Bosni. Proces europskih i euroatlantskih integracija je najefikasnije sredstvo za transformaciju naše države i društva, u cilju postizanja modernih demokratskih standarda, izgradnje konkurentne tržišne ekonomije i jačanja našeg ekonomskog razvoja'', rekao je Izetbegović i dodao kako je uvjeren sam da će BiH kroz ovaj proces sazrijevanja postići unutarnji konsenzus kako bi podnijela zahtjev za članstvo u ovoj Organizaciji u bliskoj budućnosti.

''U međuvremenu radit ćemo najbolje što možemo na jačanju i unaprijeđenju odnosa i suradnje s ovom Organizacijom i njezinim državama članicama'', rekao je Izetbegović koji je dodao da se muslimanski svijet suočava s ozbiljnim izazovima, među kojima prednjače terorizam, sektaško nasilje i oružani sukobi.

''Mir u svijetu također je ugrožen nasiljem i zločinima nad sirijskim narodom. Slike iz Sirije podsjećaju nas na tragediju Bosne – i mi u Bosni osjećamo bol sirijskog naroda kao svoju vlastitu. Duboko je zabrinjavajuće da najmoćnije zemlje u svijetu, uključujući i najmoćnije muslimanske zemlje, do sada nisu uspjele pronaći mirno rješenje krize u Siriji. Bosna u potpunosti podržava mirovne pregovore u Ženevi. O budućnosti Sirije mora odlučiti sirijski narod.

Mirna budućnost Sirije počiva na poštivanju političke volje sirijskog naroda, kojem mora biti dozvoljeno da izrazi tu volju na slobodnim i demokratskim izborima. Da se volja sirijskog naroda poštovala od početka, ovog rata ne bi ni bilo. Nadam se da će ovaj summit doprinijeti uspostavljanju mira i demokracije u bratskoj Siriji'', istaknuo je Izetbegović.

Rekao je kako je ''devijantna ideologija tekfira naišla na plodno tlo u poslijeratnom bosanskom društvu''.

''Zakasnili smo u prepoznavanju opasnosti koju predstavlja ova ideologija, jer je ona u suprotnosti s našim bićem i našim razumijevanjem islama. Za pola milenija, bosanski muslimani su prakticirali inkluzivan islam koji štiti i pomaže razvoj raznolikosti i kulturnog pluralizma u našem društvu. Isključivost, radikalizam, nasilni ekstremizam i terorizam su apsolutno neprihvatljivi sa stanovišta islama'', poručio je Izetbegović.

Kopirati
Drag cursor here to close