Provjeravat će prijave

BiH institucije: Imenovani savjetnici za rješavanje seksualnog uznemiravanja

Savjetnici rješavaju prijave seksualnog uznemiravanja u institucijama BiH
Vijesti / Flash | 11. 01. 2021. u 09:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Gotovo sve institucije na razini BiH i ministarstva u Vijeću ministara imenovali su savjetnike za prevenciju uznemiravanja na osnovu spola i seksualnog uznemiravanja na radom mjestu, a nisu rijetki rukovoditelji koji su imenovali i više od jednog savjetnika.

"Uloga tih savjetnika je da budu prva kontakt točka kada netko smatra da je seksualno ugrožavan na radnom mjestu. Tada savjetnik odlučuje ima li ili nema elemenata za pokretanje postupka itd. Imenovanje tih savjetnika vjerojatno je obaveza proistekla iz europskih standarda", rekao je za "Nezavisne" Neven Akšamija, direktor Agencije za državnu službu BiH, koja ima obavezu povremene edukacije tih savjetnika, također po zaključku Vijeću ministara BiH.

Iz reda državnih službenika

Uglavnom, savjetnici za prevenciju uznemiravanja na osnovu spola i seksualnog uznemiravanja imenovani su iz reda državnih službenika, a ovisno od institucije do institucije neki su i plaćeni za "dodatni posao" koji obavljaju.

"Ovisi od institucije. Nekima je samo uz posao koji rade dodano u opis posla i to u vezi sa seksualnim uznemiravanjem, a nekima se mjesečno daje stimulacija na plaću, ali to su uglavnom simbolična sredstva", ispričao je izvor "Nezavisnih" blizak Vijeću ministara BiH.

O savjetnicima za prevenciju uznemiravanja na osnovu spola i seksualnog uznemiravanja na radnom mjestu biće riječi i na današnjoj sjednici Zastupničkog doma parlamenta BiH s obzirom na to da se nekoliko poslaničkih pitanja odnosilo na njihova imenovanja.

Iz odgovora na zastupnička pitanja može se zaključiti da su manje-više sve institucije imenovale savjetnike, ali i donijele odluke o politici nulte tolerancije prema djelima seksualnog uznemiravanja i uznemiravanja na osnovu pola.

U pojedinim institucijama, kao što je Agencija za rad i zapošljavanje, imenovana su čak dva savjetnika, isto kao i u SIPA, dok ima institucija, kao što je Arhiv BiH, koje su imenovale savjetnika, ali i zamjenika savjetnika.

Compliance

Središnja banka BiH u svom odgovoru navodi da je otišla čak i dalje od imenovanja savjetnika za prevenciju uznemiravanja na osnovu spola i seksualnog uznemiravanja na radom mjestu tako što su uveli potpuno novu funkciju i sistematizirali radno mjesto "compilance", čija je uloga praćenje usklađenosti poslovanja.

Inače, na ove pozicije savjetnika uglavnom su imenovani radnici koji već rade u toj instituciju, a obavezu njihovog imenovanja i uvođenja te "funkcije" propisalo je Vijeće ministara BiH u listopadu 2019. godine. Tada su ministri na izvanrednoj telefonskoj sjednici razmatrali informaciju o mehanizmima za efikasnu prevenciju i zaštitu od uznemiravanja na osnovu spola i seksualnog uznemiravanja na radnom mjestu u institucijama BiH, s vodičem za poduzimanje efikasnih mjera za sprečavanje uznemiravanja na osnovu pola i seksualnog uznemiravanja na radom mjestu u institucijama BiH. Na toj sjednici usvojeni su i određeni zaključci, između ostalog i zaključak kojim se zadužuju sva ministarstva i samostalne upravne organizacije da do kraja 2020. godine imenuju savjetnike za prevenciju uznemiravanja na osnovu pola i seksualnog uznemiravanja na radom mjestu, a savjetnika imenuje rukovoditelj institucije.

Kopirati
Drag cursor here to close