šapat iz Bruxellesa

BiH ima vremena do godišnjih odmora

Vijesti / Flash | 13. 06. 2016. u 11:38 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Imam neslužbenu informaciju iz Bruxellesu, ako BiH postigne dogovor o bitnim kriterijima, da će Vijeće Europe razgovarati u srpnju, prije godišnjeg odmora, o članstvu BiH u EU. Ta mogućnost postoji, tako da je to prilika za vlasti u BiH da postignu te dogovore", istaknula je Tanja Fajon, zastupnica u Europskom parlamentu.

No, da bi se to dogodilo vlasti u BiH sljedećih dana postignu dogovor o provođenju Reformske agende, mehanizmu koordinacije i tehničkoj adaptaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP).

Na panel-raspravi o temi "Što BiH donosi članstvo u EU", navela je kako je na BiH da napravi taj korak dalje, dodavši da od mehanizma koordinacije zavisi i financijska pomoć BiH - za infrastrukturu, institucije, škole...

"To je potrebno, ako se gleda cijela situacija u zemlji, nezaposlenost, te mladi koji odlaze", dodala je Fajon, prenosi Srna.

Prema njezinim riječima, BiH je u prošlosti izgubila puno vremena, gubi kredibilitet i povjerenje, tako da je sada pravi moment da političari u BiH naprave određene korake i ispune kriterije koje treba i implementirati.

"Ako BiH izgubi ovu šansu, bojim se da ne znam što će dalje biti. S druge strane, ekonomska situacija je loša, što ne ide u prilog političarima koji bi trebali imati odgovornost prema građanima", naglasila je Fajon, izrazivši nadu da će i lokalni izbori u BiH, koji se održavaju u listopadu, utjecati na ispunjavanje reformske agende.

Prema njezinim riječima, članstvo u EU donosi svakoj zemlji puno dobrih stvari, posebno za mlade generacije – slobodu kretanja, mogućnost za edukaciju, zapošljavanje.

"Kada se uzmu u obzir problemi s kojima se suočava čitav svijet, kao što je terorizam, klimatske promjene i drugo, mislim da se nijedna zemlja ne može sama nositi s tim. BiH je dio Europe i uvijek će to biti. Kada zapadni Balkan bude dio EU, vjerujem da ćemo zajedno biti čvrsti i prema svijetu i izazovima u njemu", naglasila je Fajon.

Kopirati
Drag cursor here to close