Stanje sigurnosti

BiH ima problem s terorizmom i radikalnim ideologijama

Vijesti / Flash | 17. 09. 2015. u 13:41 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnici Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) prihvatili su na današnjoj sjednici bez rasprave Informaciju o stanju sigurnosti u BiH u prošloj godini koju je načinilo Ministarstvo sigurnosti BiH.

Informacija je urađena u pet cjelina - granična sigurnost, kretanje kriminala u 2014. godini, uključujući opći i organizirani kriminal, izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti, stanje javnog reda i mira te aktivnosti Sektora za zaštitu i spašavanje Ministarstva sigurnosti BiH u vezi s prošlogodišnjim katastrofalnim poplavama.

Iz Ministarstva su posebno naglasili da su se u trenutku finaliziranja teksta ove informacije (svibanj 2015. godine) na sigurnosnom planu u BiH desila dva događaja - teroristički napad na Policijsku stanicu Zvornik te uhićenja u okviru policijske akcije kodnog naziva "Ruben".

U 2014. registrirano je smanjenje ukupnog broja počinjenih kaznenih djela za 7,57 posto u odnosu na prethodnu godinu, a to ukazuje, kažu iz Ministarstva, da se bazična sigurnost u BiH stabilizira i pored niza sigurnosnih izazova i rizika, za koje treba naći prave mjere i odgovore, kao i činjenice da se policija susreće sa sve složenijim kaznenim djelima.

Statistički podaci ukazuju da je, unazad dvije godine, zaustavljena stagnacija u borbi protiv najtežih i društveno najštetnijih kaznenih djela koja su kažnjiva po Kaznenom zakonu BiH, te je navedeno da je u 2014. godini zabilježen pad njihovog izvršenja za 13,44 posto.

''Na osnovu važnih pokazatelja, može se reći da je stanje sigurnosti u BiH u 2014. godini na nivou svih postkonfliktnih društava i na nivou stanja sigurnosti u ostalim zemljama regije, uz jačanje saznanja da BiH mora biti svjesna da ima problem s terorizmom i radikalnim ideologijama, koje mogu da zloupotrijebe nezadovoljstvo građana političko-ekonomskom situacijom'', zaključeno je u Informaciji.

Na sjednici su imenovani Darko Babalj (SDS) iz Kluba Srba, Halid Genjac (SDA) iz Kluba Bošnjaka i Mario Karamatić (HSS) iz Kluba Hrvata u Privremenu zajedničku komisiju oba doma Parlamentarne skupštine BiH za preispitivanje rada Nezavisnog odbora PSBiH.

Zastupnici su prihvatili Izvještaj o radu Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije za 2014. te su za zamjenika direktora Agencije za zaštitu ličnih podatka u BiH imenovali Antu Borasa.

Nakon što su zastupnici dali suglasnost za potpisivanje nekoliko međunarodnih sporazuma, ugovora i protokola, sjednica Doma naroda je završena.

Kopirati
Drag cursor here to close