Mrtvo slovo na papiru

BiH ima dobro zakonodavstvo u oblasti dječije zaštite, ali ne implementaciju

Vijesti / Flash | 22. 12. 2016. u 15:18 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosna i Hercegovina pokazuje dobre rezultate u oblasti politika i zakonodavstva u domenu dječje zaštite, a servisi i kapaciteti pa i domeni odgovornosti su manjkavi i zahtijevaju dodatni rad.

Pokazao je to Indeks dječje zaštite za BiH, jedinstveni instrument koji mjeri stupanj napretka i učinka države u oblasti dječje zaštite. BiH je jedna od devet država u kojima je dosad proveden Indeks dječje zaštite, a kreirala ga je regionalna mreža ChildPact i Word Visions Regionalnog ureda za Bliski istok i istočnu Europu.

Direktorica za strategiju i razvoj World Vision BiH Dragana Bulić kazala je Feni da su, prema Indeksu, politike i zakonodavstva u BiH solidni, a tamo gdje nisu dorađuju se. Ali problem je u implementaciji, s obzirom na manjkavost resursa posebno u domenu servisa koji treba da odgovore na potrebe djece u stanju potrebe.

''Namjera tog instrumenta nije da kritizira nego da naglasi progres i istakne oblasti u kojima je potreban napredak. Svi mi koji radimo za djecu, prvenstveno vladine institucije ali i nevladin sektor, trebamo raditi zajedno'', naglasila je.

Po njenim riječima, bit će detaljno analizirani podaci do kojih se došlo u Indeksu, a s namjerom da se postigne napredak. Svjesni su, kaže, kompleksnog državnog uređenja u BiH zbog kojeg se pozornost često ne može držati na pitanjima poput onih koji se odnose na djecu i njihovu zaštitu, ali i vjeruju u uspjeh.

''Vjerujemo da država Indeks vidi kao bitan instrument koji joj može pomoći u samom domenu praćenja Konvencije UN-a o zaštiti prava djeteta'', kazala je.

Indeks dječje zaštite rezultat je četverogodišnjeg rada oko 70 eksperata, a pruža uvid u napredak u četiri oblasti (politike i zakoni, usluge, kapaciteti, koordinacija i odgovornost). Worl Visions zajedno s Mrežom "Snažniji glas za djecu BiH" prezentirao je danas Indeks dječje zaštite za BiH, na skupu nazvanom "Dječja zaštita - od zakona do primjene" koji je okupio predstavnike vladinog i nevladinog sektora.

Kopirati
Drag cursor here to close