Global Peace Index

BiH i sigurnost? – Gdje smo?

U prošloj godini su 84 zemlje zabilježile poboljšanje, dok je 79 zemalja zabilježilo pogoršanje stanja mira.
Vijesti / Flash | 15. 08. 2023. u 14:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosna i Hercegovina našla se na 61. mjestu ljestvice Globalnog indeksa mira koji je napravio Institut za ekonomiju i mir od ukupno 163 zemlje koje su se našle na popisu.

Na vrhu liste najsigurnijih zemalja na svijetu nalazi se Island, a slijede je Danska i Irska.

Island se smatra najsigurnijom zemljom za odmor turista, jer je ocijenjena kao politički stabilna i ima nisku stopu kriminala.

Među prvih 10 su, osim Islanda, Danska, Irska, Novi Zeland, Austrija, Singapur, Portugal, Slovenija, Japan i Švicarska.

U regiji su najbolje pozicionirane Slovenija (8) te Hrvatska (14). Sjeverna Makedonija je 38., Crna Gora na 45. mjestu a Srbija na 65 mjestu.

Kad su u pitanju velike zemlje, Sjedinjene Američke Države su na 131. mjestu, Velika Britanija na 37., Njemačka na 15. mjestu.

Kao najmanje sigurne označene su Afganistan (163), Jemen (162), Sirija (161), ali i Rusija (158) i Ukrajina (157).

U izvještaju se navodi da se prosječna razina mira u svijetu pogoršala za 0,42 posto, što je deveta godina zaredom da se globalni mir pogoršava.

Dodaje se da su u prošloj godini 84 zemlje zabilježile poboljšanje, dok je 79 zemalja zabilježilo pogoršanje stanja mira.

Izvještaj predstavlja najsveobuhvatniju analizu urađenu na osnovu podataka do sada o trendovima u miru, njegovoj ekonomskoj vrijednosti i načinu razvoja miroljubivih društava.

U izradi izvještaja u obzir se uzimaju 23 kvalitativna i kvantitativna indikatora, među kojima su percepcija kriminaliteta, stopa ubojstava, nasilne demonstracije, politička nestabilnost, uvoz i izvoz oružja, utjecaj terorizma, mogućnost nuklearnog i teškog naoružanja i sl.

Kopirati
Drag cursor here to close