Zajedničke patrole

BiH i Hrvatska u prošloj godini unaprijedili suradnju u nadzoru granice

Vijesti / Flash | 06. 06. 2016. u 16:02 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine usvojilo je Izvještaj o radu Koordinacionog tijela zaduženog za praćenje Sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Hrvatske o saradnji u nadzoru državne granice za 2015. godinu.

Prema Izvještaju, realizirano je 1.914 zajedničkih patrola u prošloj godini u skladu sa Sporazumom o saradnji u nadzoru državne granice između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, i to 954 patrole na teritoriji BiH, a 960 patrola u Republici Hrvatskoj. Tako je potvrđen konstantni trend rasta zajedničkih aktivnosti dvije države u ovoj oblasti, nakon što je u prvoj godini provođenja sporazuma (2009. godina) izvršeno 958 zajedničkih patrola nadležnih organa BiH i Hrvatske.

Zajedničke patrole, uz jačanje međusobnog povjerenja i siradnje, ostvaruju i konkretne rezultate u suzbijanju ilegalnih migracija i drugih nezakonitih radnji. Tako su u prošloj godini otkrivena tri kaznena djela i 46 prekršaja.

Koordinaciono tijelo ubuduće treba češće održavati sastanke u skladu sa zahtjevima Granične policije BiH kako bi se pravovremeno reagiralo i dodatno unaprijedila suradnja u ovoj oblasti, priopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close