Bez dogovora?

BiH i dalje bez jedinstvene Covid potvrde

Češka je nedavno čak zabranila ulaz našim građanima cijepljenim u BiH upravo zbog toga.
Vijesti / Flash | 28. 09. 2021. u 08:19 Bljesak.info
Građani BiH bez jedinstvene kovid potvrde

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Građani Bosne i Hercegovine mogu dobiti potvrde o cijepljenju na razini entiteta i kantona. U nekim kantonima dobiju samo potvrdu o cijepljenju, dok se u drugima izdaju QR kod certifikati. Međutim, jedinstvene Covid potvrde na razini države i dalje nema.

Ovo bi mogao predstavljati problem naročito pri odlasku u inozemstvo, ako se i druge zemlje povedu za primjerom Češke Republike, koja je zabranila ulaz građanima BiH koji su cijepljeni u domovini, upravo zbog nepostojanja jedinstvene nacionalne potvrde, prenosi BHRT.

U ambisima nelogičnosti u našoj zemlji još jedna, nakon što se cijepe naši građani ne dobivaju Covid potvrdu koja je ista za sve, a koja je potrebna kako bi se olakšalo ponovno pokretanje ekonomskih i socijalnih aktivnosti te putovanja. Češka je nedavno čak zabranila ulaz našim građanima cijepljenim u BiH upravo zbog toga. Iz Veleposlanstva BiH u Češkoj poručuju da je zatraženo priznavanje Covid potvrda koji se izdaju u BiH.

“Zaključno s 13.9.2021. na navedenoj stranici nema potvrde o priznavanju certifikata o cijepljenju izdanog u BiH, dok se za potrebe ulaska u Češku Republiku može koristiti certifikat izdan u R. Srbiji cijepljenim osobama”, navode iz Veleposlanstva Češke u BiH.

O tome u kojem kantonu neko živi ovisi hoće li nakon cijepljenja dobiti QR certifikat ili samo potvrdu o cijepljenju. Jedan od kantona gdje nema QR kodova je i BPK kanton.

“Sada je pitanje ti QR kodovi, odnosno na lokalnoj razini da li se priznaju u internacionalnoj bazi podataka. Mislim da bi jedino rješenje bilo da imamo svi univerzalno na državnoj razini, što nikada nije urađeno, nažalost, nego kako se tko snalazi”, ističe Medina Bičo, direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK.

U ZDK kantonu se izdaju QR potvrde, ali i tzv. Žuti kartoni koji košta 10 KM bez PDV-a.

“Hoće li biti postignut dogovor između Federacije i Brčko distrikta, s jedne strane, i IDDEEA-e i Ministarstva civilnih poslova, samo za potrebe ova dva dijela BiH to riješi, to je nešto što je pred nama”, navodi Senad Huseinagić, direktor Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

“Brčko distrikt i FBiH još u prvom kvartalu su dali suglasnost da se to uradi kroz IDDEEA-u. RS na to nije pristala. Zašto uvijek se pristaje na to da je bolje uraditi ako neko neće, nego ako neko hoće”, kaže Goran Čerkez, pomoćnik ministra zdravstva FBiH.

Koliki je defekt što BiH nema jedinstvenu Covid potvrdu najbolje se osjeti kada se odluči za putovanje.

“‘Definitivno da bi me bilo strah da krenem negdje i da me vrate…’; ‘Ja sam cijepljen, mislim da je potrebno..’; ‘Trebalo bi obavezno da se imaju Covid putovnice…'”, komentari su nekih od građana

Građani BiH koji imaju hrvatske putovnice, navode, u Hrvatsku su poslali dopis da su Cijepljeni ovdje i oni su dobili kod da mogu u EU.

U Ministarstvu vanjskih poslova poručuju da je sva koordinacija kada se govori o Covid potvrdama u nadležnosti Ministarstva civilnih poslova, koji su već i ranije istakli da su konsultacije u tijeku.

Kopirati
Drag cursor here to close