Slijede kazne

BiH dobila rok do početka svibnja za popis i reforme

Vijesti / Flash | 21. 03. 2016. u 15:07 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europski tajnik za proširenje Johannes Hahn je u obraćanju nakon sastanka s premijerima u BiH rekao kako je do kraja travnja ili početka svibnja BiH mora riješiti aktualna pitanja.

Posebno je naglasio uspostavljanje mehanizma koordinacije, prilagodbu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, nastavak provedbe Reformske agende i objavljivanje rezultata popisa stanovništva.

"Danas sam ovdje iz razloga što smo ranije već usuglasili jednu vrlo ambicioznu mapu puta i sada trebamo ostati odlučni i ključno je da se zadrži ovaj pravac koji smo zajedno usuglasili. Da bi se taj cilj ostvario, potrebne su nam značajne odluke do kraja travnja, najkasnije početkom svibnja po svim pitanjima koje je već istaknuo predsjedavaju Zvizdić. Ovdje govorimo prvenstveno o adaptaciji SSP-a. Drugo pitanje je postojanje funkcionalnog mehanizma koordinacije po pitanjima koja se tiču EU uz poštivanje ustavnog uređenja. Potom, tu su dalji rezultati ostvareni u provedbi reformske agende te objavljivanje rezultata popisa stanovništva", istaknuo je Hahn.

Kako je kazao, popis je pitanje koje se treba riješiti na tehničkoj razini, ali s obzirom na to da je ovo pitanje preraslo u političko, potrebno je da lideri u BiH djeluju u pravcu rješavanja cijelog procesa.

"Ilustracije radi, prvo pitanje koje se navodi u upitniku je - koliki je broj stanovnika BiH, i zato su nam potrebni ovi podaci", rekao je Hahn.

Europski tajnik je naglasio da ukoliko bi došlo do rješenja ovih pitanja do kraja travnja ili početkom svibnja, Europska komisija će biti zadužena da uputi upitnik BiH o spremnosti države da se priključi Uniji. Napomenuo je da Ikoliko BiH ne napravi potrebne korake do tada, sve ostale stvari na putu BiH ka EU kasnit će šest mjeseci.

"U konačnici, zemlja je uvijek ta koja odlučuje o dinamici ispunjavanja uvjeta. Mislim da je moguće da ispunimo ovu planiranu dinamiku. Neovisno o svim događanjima, mislim da je važno istaknuti da su domaće vlasti uradile nevjerojatan proces koji je kulminirao podnošenjem aplikacije za članstvo u EU. Taj čin uspostavio je jedan zamah na putu ka EU", kazao je Hahn.

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je kako su se entitetski ministri i predsjedavajući Vijeća ministara BiH je pojedinačno referirali o tome koja su to dostignuća.

''U ime Vlade Republike Srpske rekla sam da smo, kada je riječ o reformskoj agendi, u dinamici koja je bila i predviđena, da su sve stvari upućene prema parlamentu i sada zavisi od parlamentarne dinamike kada će šta biti usvojeno od predloženih zakona", istaknula je Cvijanović.

Kada je riječ o popisu, dodala je Cvijanovićeva, Republika Srpska ima svoj stav i želi da popis bude objavljen u skladu sa zakonom i svim prihvatljivim principima.

"To je postalo pitanje numeričkog prebrojavanja etničkih grupa, kako oni kažu, odnosno konstitutivnih naroda. Popis treba da predstavlja jednu solidnu osnovu ili temelj za definiranje ekonomsko-socijalnih mjera i svih strateških planiranja u budućem periodu", navela je.

O pitanju mehanizma koordinacije Cvijanović je rekla da Vlada ima drugačiji stav u odnosu na nivo BiH. Ipak je rečeno, dodala je ona, da je mehanizam koordinacije stvar koju treba isključivo definirati u okviru domaćih institucija.

"Njih kao Europljane ne zanima kako će taj model izgledati, oni hoće da on bude funkcionalan. Rekla sam da je naša razlika tu značajna, mi ne vidimo baš veliku logiku povezivanja tijela koja proističu iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa internim mehanizmom koordinacije, kao što je to Vijeće ministara BiH uradio u svojoj odluci iz sijećnja ove godine i da mi imamo precizne stavove koje ćemo nastaviti da iznosimo dok ne dođemo do prihvatljivog rješenja", istaknula je.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić izjavio je da zaključeno da je, u odnosu na stanje koje je bilo ranije, napravljen ozbiljan iskorak i urađeno puno posla na putu EU integracije BiH, u provedbi brojnih reformi unutar BiH.

''U vezi sa prilagodbom SSP-a procijenili smo da može biti završen u narednih nekoliko mjeseci, na način da se zadovolje kriteriji i EK, ali i da se istovremeno prihvate i uvaže potrebe i prijedlozi BiH posebno za oblast poljoprivrede kao jednog od izuzetno važnih sektora u BiH, koji se nalazi u fazi svog snažnog razvoja i da sada treba dodatni poticaj da bi taj sektor mogao biti konkurentan i unutar BiH i unutar same regije", rekao je Zvizdić.

Dodao je da su sa Hanhom razgovarali o potrebi izrade zajedničkih strategija, posebno u oblasti transporta, energetike i poljoprivrede te u konačnici o popisu stanovništva, provedenom 2013, za koji su konstatirali da je sa "platforme struke, nažalost, prešao na polje politike".

Kopirati
Drag cursor here to close