Kaže Gudeljević

Ministarstvo civilnih poslova 'danonoćno radi'

Govoreći o brojkama Gudeljević je kazala da je putem donacija BiH do sada dobila 60.000 doza cjepiva, a očekuju se još donacije Hrvatske, Kine, Srbije i Slovenije u ukupnom iznosu 94.800 doza cjepiva.
Vijesti / Flash | 21. 04. 2021. u 15:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministrica Ankica Gudeljević danas je sudjelovala na virtualnom sastanku veleposlanika EU zemalja. Sastanak je organiziralo izaslanstvo Europske unije u BiH.

Na početku sastanka Johann Sattler je u uvodnoj riječi uputio čestitke ministrici Gudeljević na brzom reagiranju u vezi sa potpisivanjem nedavnog ugovora sa Austrijom kako bi BiH u najkraćem roku dobila cjepiva iz EU mehanizma. Zahvalio je i na svim ostalim aktivnostima koje se odnose na nabavu cjepiva te dodao da će EU uvijek biti uz Ministarstvo i napore koje ministrica Gudeljević ulaže kako bi stanovnici BiH bili snabdjeveni cjepivima.

U detaljnom ekspozeu, ministrica Gudeljević je prezentirala nekoliko područja koja su u nadležnosti Ministarstva.

Izlaganje je podijelila u nekoliko segmenata: obrazovanje, znanost, kultura i zdravstvo. Govoreći o obrazovanju istaknula je međunarodna istraživanja PISA i TIMSS te objasnila poteškoće, ali i pozitivne pomake u visokom obrazovanju. '

'Jučer sam imala sastanak sa ministricom prosvjete RS na kojem je izražena dobra volja za nastavak sudjelovanja u PISA istraživanju, na način na koji je to Ministarstvo civilnih poslova u proteklom razdoblju iniciralo - jasna i nedvosmislena vidljivost svih subjekata''.

Najavila je i izbor novih državnih koordinatora za znanstveni program Horizon Europe, te još dva veoma značajna internacionalna znanstvena projekta: COST i EUREKA. Naglasila je da će nit vodilja za izbor novih državnih predstavnika biti transparentnost i uključenost svih sveučilišta u BiH.

Izlažući argumente o kulturi naglasila je da je kultura u nadležnosti entiteta i županija te često ponavljano pitanje statusa tzv. ''sedam institucija kulture'' ne može riješiti Ministarstvo civilnih poslova, no uvijek kroz godišnju dodjelu grantova može dati potporu ovim institucijama.

I konačno poseban akcent je stavljen na borbu protiv pandemije Covid 19.

Podsjetila je da je BiH prva potpisala ugovor sa COVAX mehanizmom, prva potpisala ugovor sa Austrijom za nabavu EU cjepiva, a što je izravna nadležnost Ministarstva te dodala da su sve donacije cjepiva ali i ostalih zdravstvenih protumjera išle preko Ministarstva čiji sektor za zdravstvo danonoćno radi kako bi nimalo jednostavne administrativno pravne obveze države bile u najkraćem roku okončane.

Govoreći o brojkama istaknula je da je putem donacija BiH do sada dobila 60.000 doza cjepiva, a očekuju se još donacije Hrvatske, Kine, Srbije i Slovenije u ukupnom iznosu 94.800 doza cjepiva.

Posredstvom Covax mehanizma do sada je stiglo 49.800 doza, a očekuje se još 182.220 doza iz istog mehanizma. Iz mehanizma EU4Health, a posredstvom Vlade Republike Austrije, 99.105 doza do kraja drugog kvartala i 114.717 do kraja trećeg kvartala ove godine, ukupno: 213.822 doze cjepiva. Posredstvom istog mehanizma očekuje se i 380.000 doza cjepiva iz Republike Poljske.

I konačno govoreći o izravnim nabavama, RS je nabavila 42.000 cjepiva.

Sattler je još jednom zahvalio za sve iznimno velike napore Ministarstva civilnih poslova a posebice ministrice Ankice Gudeljević te naglasio daljnju potporu ovim aktivnostima Ministarstva, priopćeno je iz MCP BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close