"Defender Europe 23"

BiH dio velike vojne vježbe s američkom vojskom

Iz Veleposlanstva SAD ističu da bi BiH, odnosno Sarajevo moglo da bude domaćin vježbe "Trenutni odgovor 23" iduće godine, što ovisi od odobrenja odgovarajućih vlasti BiH.
Vijesti / Flash | 04. 04. 2022. u 09:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vojska SAD, u suradnji sa svojim partnerima i saveznicima, započela je pripreme za održavanje velike vojne vježbe "Defender Europe 23", koja će biti održana na ljeto sljedeće godine.

S obzirom na obim, sudjelovanje i kompleksnost same vježbe, pripreme će trajati godinu dana. Inicijalna konferencija je, kako je priopćeno iz Veleposlanstva SAD u Sarajevu, započela u prošli ponedjeljak, a završava danas.

Iduće godine domaćini? 

Inače, "Defender Europe" je vježba koja se održava na godišnjem nivou, a podrazumijeva uvježbavanje i angažiranje američkih vojnih snaga u Europi i koordiniranje vojnih aktivnosti s partnerima.

U Veleposlanstvu SAD ističu da će središnja konferencija u sklopu priprema biti održana u rujnu u Bukureštu u Rumuniji, a finalna konferencija za planiranje će biti održana početkom iduće godine, prenose "Nezavisne novine". 

Iz Veleposlanstva SAD također ističu da bi BiH, odnosno Sarajevo moglo da bude domaćin vježbe "Trenutni odgovor 23" iduće godine, što ovisi od odobrenja odgovarajućih vlasti BiH.

Zamjenica veleposlanika SAD u BiH Deborah Mennuti izjavila je da je ova vježba snažan pokazatelj jedinstva između partnera i saveznika u Europi.

"Oružane snage BiH ovog tjedna domaćini su konferencije za planiranje i drago nam je što će Oružane snage BiH sudjelovati i čak biti domaćini pojedinih dijelova ove vježbe 2023. godine, baš kao što su prošle godine uspješno bile domaćini vježbe 'Defender Europe 21'. Vježbe poput ove odlična su prilika za NATO deklariranu Bataljonsku grupu lake pješadije i zračne eskadrile Oružanih snaga BiH da rame uz rame s američkim snagama izvode vježbu u oblasti interoperabilnosti i borbene spremnosti", kazala je Mennuti.

Pozitivna ocjena 

Prema njezinim riječima, ciklus vježbi "Defender Europe" je prekretnica u očuvanju interoperabilnosti i borbene spremnosti za snage SAD i partnera.

Napomene radi, "NATO deklarirana jedinica" znači da određena država, kao NATO partner, izabere jedinicu koju želi da modernizira prema standardima NATO interoperabilnosti i spremnosti.

U Veleposlanstvu SAD su pojasnili da bi spomenuta jedinica, ako dobije pozitivnu ocjenu, mogla biti ocijenjena kao interoperbilna i spremna, što znači da bi iduće godine mogla biti spremna da bude uključena u neke od NATO aktivnosti.

Inače, ova vježba je važna i u kalendaru NATO vojnih vježbi, i jedna je od važnijih, ako ne i najvažnija, koja će biti održana naredne godine. Ove godine "Defender Europe 22" održat će se između 8. svinja i 16. lipnja na lokacijama u Poljskoj, Njemačkoj, Letoniji, Litvaniji, Estoniji i Sloveniji. Ova vježba je bila planirana prije vojne invazije Rusije na Ukrajinu, ali se spominje da će iduzća vježba imati jači naglasak na novonastalu situaciju u Europi.

Demonstracija moći 

Usprkos tome, scenarij vježbe ove i naredne godine će u osnovi biti sličan i podrazumijevat će uvježbavanje, odnosno demonstraciju sposobnosti Vojske SAD da angažira i dopremi veliki broj ljudstva, tehnike i opreme u Europu u skladu s Obrambenom strategijom SAD i ciljevima koje je definirao NATO.

Prvenstvena namjera vježbe nije agresivno postupanje, već demonstracija borbene moći i koordinacije između partnera u svrhu odvraćanja.

S obzirom na to da se radi o dovlačenju velikog broja trupa i opreme, NATO planira da dijelovi ovih trupa budu nakon okončanja ove vježbe automatski angažirani na drugim vježbama manjeg obima širom Europe.

I iduće godine vježba će se održavati na lokacijama širom Europe, a bit će zastupljeno više od 30 savezničkih i partnerskih zemalja, među kojima je i BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close