Ministarstvo sigurnosti BiH

BiH deportirala ilegalne migranate iz Maroka

Očekuje se da u narednom periodu ovo bude kontinuiran proces za što su osigurana financijska sredstva od partnerskih zemalja i institucija.
Vijesti / Flash | 13. 09. 2022. u 10:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosna i Hercegovina je nastavila sa deportacijama migranata koji nezakonito borave u našoj zemlji. Predstavnici Službe za poslove sa strancima BiH danas su sa Međunarodnog aerodroma Sarajevo izvršili prisilno udaljenje dva državljanina Maroka, priopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Ministarstvo sigurnosti BiH, nakon stabiliziranja migrantske situacije u BiH i preuzimanja upravljanja migracijama od strane nadležnih državnih institucija, naglasak je stavilo na povratak migranata koji nezakonito borave u BiH, počinitelje kaznenih djela i osoba koje ne ispunjavaju uvjete za međunarodnu zaštitu. Podsjećamo da je ranije započet proces povratka migranata u Pakistan po Sporazumu o readmisiji sa ovom državom.

Očekuje se da u narednom periodu ovo bude kontinuiran proces za što su osigurana financijska sredstva od partnerskih zemalja i institucija.

Republika Austrija je pružila pomoć u posredovanju za rješenje financiranja deportacije migranata iz Maroka, a koje su platili međunarodni partneri. Također, u pripremi je i EU-paket predviđen za financiranje povratka stranih državljana koji ne ispunjavanju uvjete za međunarodnu zaštitu.

Također, značajnu podršku BiH pružila je Zajednička platforma za koordinaciju mjera (Joint Coordination Platform - JCP), posebno kroz obuku pripadnika Službe za poslove sa strancima BiH koji provode deportacije ilegalnih migranata do zemlje porijekla.

Kopirati
Drag cursor here to close