Inicijative

BiH će uzgajati životinje za proizvodnju krzna

Vijesti / Flash | 14. 06. 2016. u 10:05 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH je danas, drugi put, utvrdila negativan izvještaj o usuglašenosti s Ustavom i pravnim sustavom BiH za Prijedlog zakona o izmjeni Krivičnog zakona BiH i Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH, koje je predložio predsjedavajući Kluba srpskog naroda u Domu naroda Sredoje Nović.

Komisija je za predložene zakone utvrdila usuglašenost s Ustavom BiH, ali ne i s pravnim sustavom BiH tako da će Domu dostaviti negativan izvještaj.

Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH, između ostalog, predviđa da strane suci u Ustavnom sudu budu zamijenjene domaćim, a Prijedlogom zakona o izmjeni Krivičnog zakona BiH predviđeno je da se iz ovog zakona brišu odredbe koje se odnose na pravno sankcioniranje u slučaju neizvršavanja konačnih odluka Ustavnog i Suda BiH.

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH na jednoj od prethodnih sjednica nije prihvatio ranije dano negativno mišljenje Ustavnopravne komisije o prijedlozima ovih zakona, te su tada vraćeni Komisiji da ih ponovno razmotri i sačini novo mišljenje.

Sredoje Nović je nakon sjednice Komisije kazao novinarima da i dalje misli da postoji ustavna osnova i za jedan i drugi zakon.

''Čini mi se da nema, prije svega, političke volje da se donese zakon o Ustavnom sudu BiH kojim bi se reguliralo pitanje sudjelovanja stranih sudaca u Ustavnom sudu'', dodaje Nović.

Smatra kako nijedna institucija u BiH "ne treba da u svom sastavu ima bilo koga iz inozemstva''.

''To je potpuno podcjenjivanje domaće pameti. Sve dok budemo mislili da nam netko treba donijeti u korpi rješenja izvana, mislim da BiH neće imati hrabrosti da krene korak naprijed'', istaknuo je Nović.

Ustavnopravna komisija Doma naroda je danas podržala Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja, koji je predložio delegat Mario Karamatić, a koji predviđa brisanje odredbe o zabrani uzgoja životinja u svrhu proizvodnje krzna, koja bi trebala stupiti na snagu 2018. godine.

Podržan je i Prijedlog zakona o dopunama Zakona o parničnom postupku u Sudu BiH, koji je predložilo Vijeće ministara BiH.

Komisija je utvrdila usuglašenost s Ustavom BiH i pravnim sustavom BiH za Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radnom vremenu, obveznim odmorima mobilnih radnika i uređajima za evidentiranje u cestovnom prijevozu, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Odgođeno je izjašnjavanje o Prijedlogu zakona o dopuni Zakona o službi u Oružanim snagama BiH, koji je predložio delegat Mario Karamatić i o Prijedlogu zakona o izmjeni i dopuni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, čiji je predlagač Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH, dok ne bude dostavljeno mišljenje Vijeća ministara o predloženim zakonima.

Kopirati
Drag cursor here to close