euro neuro

BiH će u 2016. godini dobiti 42,7 milijuna eura

Vijesti / Flash | 11. 01. 2016. u 07:58 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

BiH će ove godine iz programa Indikativnog strateškog dokumenta za BiH od EU dobiti 42,7 milijuna eura, ali da je država usvojila relevantne strategije za cijelu zemlju, bilo bi osigurano i više sredstava, rečeno je u Izaslanstvu EU u Sarajevu.

Meliha Mujezinović, službenik za odnose s javnošću Izaslanstva EU, pojasnila je da bi sredstva bila osigurana za provođenje strategija nakon usvajanja. Mujezinović kaže da je spomenutih 42 milijuna eura u okviru trogodišnjeg programa koji ističe 2017, a u kojem je za BiH ukupno osigurano 165,8 milijuna eura pomoći u cilju poticanja potrebnih sektorskih reformi.

"Spomenutih 42,7 milijuna eura izdvojeno je za sektore konkurentnosti i inovacija, lokalne razvojne strategije i obrazovanje, zapošljavanje i socijalne politike. Vlasti BiH su već počele s izradom programa korištenja ovih sredstava", dodala je ona, prenose Nezavisne.

Mujezinović je rekla da će usvajanjem programskih dokumenata za IPA 2015 od strane Europske komisije biti otvoren put za dodatnih 37,2 milijuna eura za unapređenje unutrašnje financijske kontrole u javnom sektoru, reformu sustava javne uprave i reformu statističkog sustava, podršku sektoru pravosuđa i suradnju na planu vladavine prava, podršku agencijama za provođenje zakona i olakšavanje sudjelovanja građana BiH u programima EU.

U međuvremenu, bit će nastavljeni programi koji su zaključeni već ranije, kao na primjer program IPA iz perioda 2011 - 2013, a bit će započeto i provođenje Nacionalnog programa za 2014. u ukupnom iznosu od 22,5 milijuna eura za unapređenje rada Uprave za neizravno oporezivanje BiH, provođenje strategije protiv korupcije i lokalni ekonomski razvoj. Također, planirano je unapređivanje konkurentnost malih i srednjih poduzeća i povećanje kapaciteta socijalnih ustanova.

Ove godine bit će nastavljene i mjere oporavka od poplava i upravljanja rizicima od poplava, a za BiH će biti osiguran 41 milijun eura izravne pomoći i dodatnih 24 milijuna eura zajedno s ostalim korisnicima IPA II programa. Na pitanje koliko su zadovoljni dosadašnjim provođenjem Reformske agende, istaknuli su da provođenje napreduje, ali da je sada potrebno održati zamah i intenzivirati napore.

"BiH je pokazala da može biti napretka kada se političari ujedine u vezi sa zajedničkim ciljem. Pozdravljamo činjenicu da su se vlasti na svim nivoima složile o paketu reformi koje će unaprijediti ekonomiju i stvoriti više radnih mjesta. Pozdravljamo činjenicu da je provođenje reformi počelo i ohrabrujemo vlasti da pojačaju napore", istaknula je Mujezinović.

Dodala je i da je EU obnovila opredijeljenost perspektivi članstva BiH. "Stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju je važan prvi korak koji omogućava BiH i EU da surađuju još bliže i izgrade dublji odnos na svim poljima - vodeći do potpune integracije BiH u EU", naglasila je ona, prenose Nezavisne.

Kopirati
Drag cursor here to close