Vijeće ministara

BiH će surađivati s istočnim susjedima na putu za EU

Vijesti / Flash | 07. 09. 2016. u 13:05 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva vanjskih poslova, utvrdilo je tri prijedloga osnova za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma o suradnji između Vijeća ministara i Vlade Republike Makedonije, između Vijeća ministara i Vlade Crne Gore te između Vijeća ministara i Vlade Republike Srbije u procesu pristupanja Europskoj uniji.

Na ovaj način BiH i zemlje regije na bilateralnoj osnovi intenziviraju politički dijalog i suradnju usmjerenu na integraciju u Europsku uniju u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju s EU (SSP), a najvažniji principi odnose se na usklađivanje politika i standarda regije, odnosno država potpisnica SSP-a u kontekstu približavanja standardima EU.

Spremnost BiH da zaključi ove bilateralne ugovore doprinijet će daljnjem razvoju odnosa između Europske unije i BiH.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH dostavit će pojedinačne prijedloge osnova
Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za bh. potpisnika predložen je ministar vanjskih poslova BiH.

Između ostalog, Vijeće ministara BiH usvojilo je i Godišnji izvještaj o vanjskotrgovinskom prometu oružja, vojne opreme, proizvoda dvojne i posebne namjene, koji sadrži Izvještaj Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih za 2014. i za 2015. godinu.

Ukupna vrijednost vanjskotrgovinskog prometa, prema izdanim ispravama za izvoz, uvoz i privremeni izvoz i uvoz oružja, vojne opreme i roba dvojne i posebne namjene, a na osnovu profaktura koje su dostavljene uz zahtjeve za izdavanje dozvola, u 2014. godini iznosila je 247.032.542,00 eura. Uvidom u realizaciju izdatih dozvola ukupna vrijednost realiziranog vanjskotrgovinskog prometa u ovoj oblasti iznosila je 105.209.141,00 eura.

Ukupna vrijednost venjskotrgovinskog prcmeta prema izdatim ispravama za izvoz, uvoz i privremeni izvoz i uvoz oružja vojne opreme, roba dvojne i posebne namjene, a na osnovu profaktura koja su dostavljene uz zahtjeve za izdavanje dozvola iznosila je 426.927.569, eura, što je za oko 75 posto više nego u prethodnoj godini.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva vanjskih poslova, dalo je saglasnost na Poslovnik o radu Komisije za NATO integracijski proces Bosne i Hercegovine uz usvojene sugestije na sjednici.

Kopirati
Drag cursor here to close