NATO

BiH će biti tema još jedne konferencije

Vijesti / Flash | 27. 08. 2014. u 07:12 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uvjet za MAP, knjiženje nepokretne vojne imovine, klasičan je primjer političkih teškoća. Zbog toga je ovo važna prepreka koju treba ukloniti kako bi se međunarodnoj zajednici pokazalo da ste spremni to uraditi, izjavio je u intervjuu za Oslobođenje zapovjednik Štaba NATO-a u Sarajevu brigadni general Christopher J. Petty.

Iako nije u potpunosti upoznat s dnevnim redom predstojećeg summita NATO-a početkom rujna u Walsu, general Petty je siguran da će Bosna i Hercegovina biti jedna od tema.

''Kao što znate, nedavno je glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen ponovo potvrdio zainteresiranost Saveza da se ispuni uvjet za Akcijski plan za članstvo u Savezu (MAP), a to je knjiženje perspektivne nepokretne imovine na državu i da se nastavi napredak Pretpostavljam da će BiH biti jedna od tema razgovora. Ne mogu ni pomisliti da neće'', rekao je general Petty.

Nije želio špekulirati o tome u kom svjetlu bi se na summita moglo raspravljati o našoj zemlji, jer zaista nije detaljno s programom.

Govoreći o tome kakve su mu dojmovi o reformi sektora odbrane u BiH, rekao je da ima napretka u obrambenom i sigurnosnom sektoru i to je ohrabrujuće.

''Često podsjećam moje ljude da ne treba ispuštati iz vida da je u kratkom razdoblju napravljen napredak. Samo prije osam godina došlo je do uspostavljanja Oružanih snaga BiH od tri vojske koje su prije toga ratovale i one su u istinskom smislu, u etničkom smislu integrirane, imaju kredibilitet i to je snaga kojoj se vjeruje na državnoj razini. To je, zaista, napredak. Naravno da postoje teškoće kada govorimo o punoj integraciji u NATO i nekoj višoj reformi obrane. Neki od tih problema su tehničke prirode, kao što su propisi, i na tome rade moji ljudi zajedno s Ministarstvom obrane i Oružanim snagama BiH, odnosno Zajedničkim štabom. Ali, s druge strane bio bih neiskren kada ne bih priznao da postoje političke poteškoće za istinsku reformu obrane. Uvjet za MAP, pitanje nepokretne vojne imovine, klasičan je primjer tih političkih teškoća. Zbog toga je ovo važna prepreka koju treba ukloniti kako bi se međunarodnoj zajednici pokazalo da ste spremni to uraditi'', rekao je, između ostalog, general Petty.

Kopirati
Drag cursor here to close