Barem u nečemu

BiH bolja od većine svjetskih zemalja

Primjer ravnopravnosti žena su skandinavske zemlje, koje su zauzele prva mjesta na ljestvici. Tako je na prvom mjestu Danska, a slijede je Finska, Švedska i Norveška.
Vijesti / Flash | 05. 06. 2019. u 13:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Internet / Ravnopravnost žena

Bosna i Hercegovina je 38. zemlja u svijetu po ravnopravnosti žena, sa indeksom 72.8, objavila je nevladina organizacija Equal Mesures 2030 koja svake godine objavljuje izvješće u kojem prati ostvarivanje ciljeva.

Zemlje iz regije nisu puno bolje, pa je tako Srbija zauzela 34. mjesto, Makedonija 33. mjesto, dok je Hrvatska na 26. mjestu.

Primjer ravnopravnosti žena su skandinavske zemlje, koje su zauzele prva mjesta na ljestvici. Tako je na prvom mjestu Danska, a slijede je Finska, Švedska i Norveška.

Ipak, iz Equal Mesures 2030 navode kako nijedna zemlja nije ispunila razinu prihvaćenu 2015. godine kada su sve članice UN-a prihvatile 17 održivih razvojnih ciljeva koji se trebaju dostići do 2030. u područjima obrazovanja, klime i ravnopravnosti spolova.

"Među 129 zemalja koje su obuhvaćene u studiji, nijedna nije u potpunosti dosegla obećanje o ravnopravnosti spolova", objavila je nevladina organizacija Equal Mesures 2030 koja svake godine objavljuje izvješće u kojem prati ostvarivanje ciljeva

Novo izvješće pokazuje da zemlje nisu na pravom putu da postignu ravnopravnost spolova, kojim se traži otklanjanje diskriminacije i nasilja nad ženama i okončanja štetnih praksi poput dječjih brakova i ženskog sakaćenja, piše Hina.

"Ne uspijevamo ispuniti obećanja o ravnopravnosti spolova milijardama djevojčica i žena", rekla je Alison Holder, direktorica organizacije.

Koristeći se podacima iz 129 zemalja, istraživanje je pokazalo da bogate zemlje poput Finske, Švedske, Norveške i Nizozemske najviše napreduju dok zaostaju siromašne ili nestabilne zemlje poput Čada, Demokratske Republike Kongo, Jemena i Nigera.

Kopirati
Drag cursor here to close