rezerve

BiH bi mogla ostati bez putovnica

Vijesti / Flash | 21. 12. 2016. u 16:22 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nadležni upozoravaju kako bi procedura izdavanja putovnica mogla uskoro biti blokirana, jer putovničkih knjižica u rezervi nema. Na proljeće iduće godine u Bosni i Hercegovini moglo bi doći do blokade u izdavanju putovnica. Tada ističe ugovor s postojećim isporučiteljima putovničkih knjižica, a s novima nije potpisan ugovor.

Izvršne vlasti obećavaju kako će voditi računa da deblji kraj ne izvuku građani. Nadležni upozoravaju kako bi procedura izdavanja putovnica mogla uskoro biti blokirana. Putovnice se izrađuju tek nakon podnošenja zahtjeva, a knjižica u rezervi, nema.

‘’Da smo imali priliku da stvorimo zalihu određenih putovničkih knjižica ne bi došli u ovu situaciju kakvu jesmo“, rekao je Edim Nesimi, direktor Agencije za identifikaviju dokumenta BiH. U ožujku iduće godine se okončava ugovor sa postojećim isporučateljem putovnica. Nova firma nije izabrana, a prvi tender je poništen, dok su na drugom uslijedile žalbe. O tome se čeka odluka nadležnog tijela, ali već se spekulira kako će uslijediti novi prigovor onih koji ne dobiju taj posao. Izvršne vlasti obećavaju, narednog tjedna aktivnije se uključiti u problem.

‘’Ne smijemo doći nikako u poziciju da se napravi vakuum u kojem neće biti obrazaca putovnica, što bi nanijelo direktnu štetu građanima“, rekao je Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH.

Odranije su pod lupom i drugi bosanskohercegovački identifikacijski dokumenti. Izdavanja putovnica sada, te ranije vozačkih dozvola ili osobnih iskaznica bilo je predmet istraga, afera ili priča u Bosni i Hercegovini. Revizori su svojevremeno ukazali na to da je desetogodišnji ugovor o isporuci osobnih iskaznica i vozačkih dozvola, vrijedan 50 milijuna eura, štetan za državu.

Bivši šef bh. Agencije za identifikacijske dokumente zbog toga je pod istragom tužiteljstva. Novo rukovodstvo traži izmjenu štetnih odredbi tog ugovora i političku podršku Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

‘’Moraju se utvrditi određeni pregovarački osnovi, mora se usvojiti ono što smo mi primijetili kao nedosljednosti u ugovoru i kao eventualne probleme koji mogu nastati“, kazao je Nesimi. Za opoziciju strožiji zakon o javnim nabavkama pod koji spadaju i putovnice, te pojačana kontrola procedura i poštivanje tendera, samo može donijeti korist društvu.

‘Postoje određeni izračuni koji kažu da se godišnje na javnim nabavkama izgubi negdje od 600 do 800 milijuna konvertibilnih maraka“, kaže Damir Bećirović, zastupnik u Parlamentu BiH (Demokratska fronta). Moguća materijalna šteta koja je ranije nastala u izradi osobnih iskaznica, te poništenje tendera za isporuku putovnica vežu se za istu firmu. Građanima ostaje čekati ishod priče o izdavanju putovnica, prenosi AlJazeera.

Kopirati
Drag cursor here to close