radni posjet

Bh.parlamentaraci s rukovodstvom Vlade Hrvatske

Vijesti / Flash | 30. 03. 2016. u 16:28 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tijekom drugog dana službene radne posjete Republici Hrvatskoj, izaslanstvo Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine razgovarala je s rukovodstvom hrvatske vlade koju je predvodio predsjednik Vlade Tihomir Orešković.

Kako je priopćeno iz Parlamentarne skupštine BiH, izraženo je očekivanje da vrijeme pred nama otvara mogućnost da dvije prijateljske zemlje definitivno riješe otvorena pitanja, ali i budu dio procesa rješenja otvorenih pitanja na cijelom jugoistoku Europe, prije svega među zemljama susjedima koje su nastale nakon nestanka bivše jugoslovenske zajednice.

Predsjedavajuća Zastupničkog doma Borjana Krišto i šefica bh. izaslanstva koju čine i njezini zamjenici Mladen Bosić i Šefik Džaferović, zahvalila je za sve što je Hrvatska činila i čini za Bosnu i Hercegovinu, kao i za brigu koju pokazuje za Hrvate u Bosni i Hercegovini. Ona je također zahvalila za podršku koju naši susjedi pružaju na putu BiH ka Europskoj uniji i čestitke povodom predaje aplikacije za kandidatski status.

Krišto je dodala da se raduje najavljenom zajedničkom radu Vlade Hrvatske i Vijeća ministara BiH, u okviru kojeg i uz asistenciju stručnjaka svakako treba rješavati otvorena pitanja između dviju prijateljskih zemalja. Krišto je zahvalila i za realizaciju krupnih projekata Republike Hrvatske u oblasti zdravstva, visokog obrazovanja i rješavanja statusa bivših branitelja.

Danas je također naglašena potreba jačeg ekonomskog povezivanja Bosne i Hercegovine i Hrvatske, a zajednički je ocijenjeno da treba razmotriti mogućnost zajedničkog nastupa firmi dviju država na trećim tržištima. Razgovarano je i o pitanju neriješenih graničnih linija i prekategorizaciji graničnih prijelaza.

Kako je tijekom susreta istaknuto, neophodan je rad na ustavnoj reformi koja će osigurati jednakopravnost hrvatskog s ostala dva naroda. Članovi bosanskohercegovačke i hrvatske delegacije, razgovarajući o aktualnom trenutku u svijetu, izrazili su jedinstvo u osudi svakog terorističkog akta kao velike prijetnje sigurnosti suvremenog svijeta.

Tijekom današnjeg dana, članovi Kolegija Zastupničkog doma susreli su se i s ministrom vanjskih i europskih poslova u Vladi Republike Hrvatske Mirom Kovačom.

Tijekom razgovora izražena je ne samo spremnost da se zadrži kontinuitet vrlo dobrih političkih odnosa između dviju zemalja nego i da se dodatno radi kako bi se oni unaprijedili. Tome bi, rečeno je, trebali doprinijeti ugovor o europskom partnerstvu dviju zemalja čije se potpisivanje očekuje krajem ovog mjeseca, ali i zajednička sjednica Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara BiH.

Cilj je, kako je istaknuto, imati uređene odnose i iskoristiti povijesnu šansu za snažan iskorak i kad je riječ o BiH i Hrvatskoj, ali i susjednim zemljama Srbiji i Crnoj Gori kako bi se počelo potpuno raditi u interesu građana ovih zemalja.

Ministar Kovač izrazio je opredjeljenje Hrvatske da snažno podržava put BiH ka članstvu u Europskoj uniji, ističući još jednom da je strateški interes Hrvatske jaka i stabilna Bosna i Hercegovina i njen put kao i put zemalja jugoistoka Europe ka članstvu u EU.

Kopirati
Drag cursor here to close