Poražavajuće

BH pravosuđe reagira samo na prijetnje ili govor mržnje upućene političarima

Kada bi portali, odnosno online mediji u BiH koji ne brišu uvredljive sadržaje, završili na Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu, sud bi ih osudio zbog klevete na njihovim stranicama i u korisničkim komentarima.
Vijesti / Flash | 29. 07. 2019. u 08:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prijetnje i govor mržnje na društvenim mrežama i portalima sve su izrazitije u Bosni i Hercegovini. Iako je govor mržnje kazneno djelo, mnogi se ne ustručavaju, čak i ne skrivajući identitet, da pišu uvredljive komentare. Porazno je što rijetki podliježu zakonskim sankcijama, osim u slučaju ako su prijetnje upućene političarima.

Unatoč skoro svakodnevnom govoru mržnje u medijima, svega nekoliko slučajeva ima sudski epilog. Ljiljana Zurovac iz Vijeća za tisak BiH, smatra poraznim što pravosuđe u BiH reagira najčešće kada su prijetnje ili govor mržnje upućene političarima.

Video: Govor mržnje na društvenim mrežama sve izraženiji u BiH, sankcijama podliježu rijetki

Važeći propisi u BiH ne sadrži odredbe koje se eksplicitno odnose na zabranu govora mržnje na internetu. Međutim, ovo pitanje se može promatrati u kontekstu odredbi kaznenog prava kojim se zabranjuje i sankcionira izazivanje nacionalne, rasne ili vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti i to u sva četiri kaznena zakona. U Agenciji za istrage i zaštitu svakodnevno analiziraju ovakve prijetnje.

Kada bi portali, odnosno online mediji u BiH koji ne brišu uvredljive sadržaje, završili na Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu, sud bi ih osudio zbog klevete na njihovim stranicama i u korisničkim komentarima. Više od 20 medija u Europi upravo je tako završilo. Jer govor mržnje nije sloboda govora, već kazneno djelo.

Kopirati
Drag cursor here to close