Osuda

BH novinari: Zaustaviti targetiranje novinarki na osobnoj osnovi

''Ovo je još jedan u nizu verbalnih napada bh. političara na novinare i novinarke u posljednjih nekoliko mjeseci u kojima se predstavnici medija nastoje diskreditirati i poniziti na osobnoj osnovi.
Vijesti / Flash | 06. 05. 2022. u 16:15 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Upravni odbor Udruženja BH novinari i Linija za pomoć novinarima najoštrije osuđuju jučerašnji verbalni napad predsjednika Demokratskog narodnog saveza (DNS) Nenada Nešića na novinarku N1 televizije iz Banje Luke Snežanu Mitrović.

U saopćenju Udruženja BH novinari se navodi da je, na pitanje novinarke da li poput Mirka Šarovića posjeduje nekretnine u Beogradu, ili poput nekih državljana BiH u Dubaiju, predsjednik DNS-a verbalno napao novinarku N1 i počeo spominjati njenu obitelj, navodeći da je brat novinarke glasnogovornik u stranci čiji članovi imaju nekretnine u Dubaiju.

Dodaje se da, nakon što su prisutni novinari iz drugih medija reagirali i stali u zaštitu kolegice, Nešić se izvinio, ali ipak nije prestajao s napadanjem novinarke Mitrović, atakujući na njenu privatnost i osobni integritet.

''Ovo je još jedan u nizu verbalnih napada bh. političara na novinare i novinarke u posljednjih nekoliko mjeseci u kojima se predstavnici medija nastoje diskreditirati i poniziti na osobnoj osnovi. Zabrinjavajuće je da politički lideri i predstavnici institucija vlasti na novinarska pitanja odgovaraju verbalnim nasiljem, uvredama i nipodaštavanjem, a posebno je alarmantna činjenica da su na njihovoj meti sve češće novinarke'' - navodi se u priopćenju.

Upravni odbor BH novinara još jednom podsjeća političare i sve druge javne dužnosnike da je njihovo pravo da ne odgovaraju na pitanja novinara ukoliko to ne žele, iz bilo kojeg razloga. Međutim, pokušaji diskreditacije i narušavanja osobnog i profesionalnog digniteta novinara i novinarki nikako ne mogu biti politički "argument'' ili zamjena za odgovore na novinarska pitanja od značaja za javnost.

''Skrećemo također pažnju na nedavnu javnu reakciju Upravnog odbora BH novinara zbog neprimjerenog ponašanja predstavnika vlasti u Sarajevu koji su se na primitivan način i mizoginim rječnikom ophodili prema novinarkama koje su, uz profesionalno nasilje, najčešće izložene i verbalnom nasilju radi toga što su žene'' - podsjećaju iz Udruženja/udruge BH novinari.

Prema podacima Linije za pomoć novinarima, u posljednje tri godine registrovano je blizu 70 napada i prijetnji novinarkama u BiH. Taj broj govori o rapidnom porastu rodno zasnovanog nasilja prema novinarkama, a alarmantno je da su među napadačima u skoro polovini slučajeva političari i drugi javni dužnosnici''– navodi se u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close