BH novinari upozoravaju: Ovakvi postupci vlasti vode ka cenzuri
Izbjegavaju odgovoriti na kritička pitanja i javno propitivanje svrsishodnosti pojedinih mjera i odluka

BH novinari upozoravaju: Ovakvi postupci vlasti vode ka cenzuri

Vijesti / Flash | 31. 03. 2020. u 18:18 Bljesak.info / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari poziva Krizni stožer Federacije Bosne i Hercegovine i Krizni stožer Kantona Sarajevo na otvoreno, efikasnije  i  javno odgovornije komuniciranje sa medijima u Sarajevu, koje će uključivati više mogućnosti za postavljanje novinarskih pitanja i dobivanje cjelovitih odgovora u vezi sa koronavirusom i posljedicama pandemije za stanovnike glavnog rada i cijele Bosne i Hercegovine.  

Jedan broj novinara, iz medija sa sjedištem u Sarajevu, žalili su se Liniji za pomoć novinarima zbog ograničenih mogućnosti postavljanja pitanja i dobivanja relevantnih i cjelovitih informacije u vezi sa smrtnim slučajevima, testiranjem na koronavirus, pripremom izolatorija, raspodjelom obaveza i odgovornosti između domova zdravlja, bolnica i Kliničkog centra, itd.

Posebno zabrinjava činjenica da najviši dužnosnici Federacije BiH i Kantona Sarajevo izbjegavaju odgovoriti na kritička pitanja i javno propitivanje svrsishodnosti pojedinih mjera i odluka državnih organa ili javnih institucija, čime se unosi dodatna zbunjenost i strah među građane.

Video: Nemar nadležnih: Novinari nisu upozoreni

UO BH novinara odaje priznaje kriznim stožerovima i vladama Federacije BiH i Kantona Sarajevo na uspostavljanju media poola kao sigurnog i razumnog načina organiziranja konferencija za novinare u ovom kriznom razdoblju. Međutim, istovremeno upozoravamo kako organiziranje press konferencija bez fizičkog prisustva novinara, kao i isključivanje mogućnosti njihovog direktnog dijaloga sa javnim dužnosnicima tijekom trajanja konferencije, nužno vodi ka cenzuri, nepotpunom informiranju građana i mogućim političkim manipulacijama određenim informacijama, navode iz ovoga Udruženja.

 Zbog toga Upravni odbor BH novinara traži od ova dva krizna stožera da, zajedno sa javnim televizijskim kućama ( koje su osigurale direktni prijenos i dijeljenje signala sa svim medijima) stvore pretpostavke za direktno sudjelovanje novinara na press konferencijama - u ograničenom broju i na zahtjev medijskih kuća.

Također, tražimo da svi članovi Kriznog stožera Kantona Sarajevo i Kriznog stožera Federacije BiH unaprijed medijima dostave liste sa imenima osoba koje će govoriti na konferenciji za medije i kojima je moguće dostaviti pitanja putem e – maila, a odgovore direktno dobiti na samom pressu.

Kopirati
Drag cursor here to close