Sandžak

'Pomoć je izuzetno važna': Bh. liječnici stigli u pomoć srbijanskim kolegama

Ekipe iz Sarajeva će biti angažirane u OB Novi Pazar koja je dobila status regionalnog COVID centra i liječi i hospitalizira pacijente iz Sjenice i Tutina.
Vijesti / Flash | 10. 07. 2020. u 21:09 Anadolija Agencija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Članovi timova liječnika i medicinskog osoblja iz Bosne i Hercegovine danas popodne doputovali su u Novi Pazar kako bi pomogli kolegama u liječenju oboljelih od koronavirusa.

Nakon obilaska Opće bolnice Novi Pazar i susreta sa koordinatorom OB-a dr. Mirsadom Đerlekom, na konferenciji za novinare je rečeno da će bosanskohercegovački liječnici, infektolozi, anesteziolozi i ostalo medicinsko osoblje pomoći u respiratorskom centru, infektivnom odjeljenju i trijažnom centru u Novom Pazaru.

Šef Klinike za infektivne bolesti Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu dr. Rusmir Baljić rekao je da će biti tu koliko bude potrebno, ocijenivši da je u Novom Pazaru epidemija dostigla vrh.

"Sada se stabilizira stanje i možete, vjerojatno u Novom Pazaru i okolini, očekivati da dođe do pada broja novooboljelih. Međutim, mi smo tu da pomognemo, da zamijenimo te ljude. Dolazimo sa velikim iskustvom, i u Sarajevu i u Tuzli, i mi smo nadomjestili jedan dio", rekao je dr. Baljić, dodavši da je tijekom obilaska bolnice u Novom Pazaru zaključio kako ne nedostaje opreme i kako su ljudi ključni.

Foto: Anadolija / Bh liječnici stigli u Novi Pazar

On je kazao da je terapija u liječenju oboljelih od COVID-19 ista svugdje u svijetu i protokoli su napravljeni na osnovu kliničkih iskustava.

"Na prostoru bivše Jugoslavije nema razlike po pitanju pristupa i terapije. Svi pokušavamo iskoristiti lijekove koji su već dostupni, registrirani i koji nemaju nuspojava. Sve je na liječnicima kliničarima da odluče šta bi moglo pomoći u određenom trenutku. Većina pacijenata nije bolesna samo od COVID-a niti je samo COVID uzrok smrti, a oboljenja od ranije i budu razlog smrti. Upitno je da li je to od COVID-a ili sa COVID-om", rekao je dr. Baljić, dodavši kako se u ovom slučaju ljekari trude da liječe primarno oboljenje i saniraju infekciju koronavirusa.

Ekipe iz Sarajeva će biti angažirane u OB Novi Pazar koja je dobila status regionalnog COVID centra i liječi i hospitalizira pacijente iz Sjenice i Tutina.

"Ako kod nas bude neko stabilno stanje, mi ćemo biti tu dok se ovo baš ne stabilizira u potpunosti", poručio je dr. Baljić.

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković je ranije u petak izjavila da na poziv bolnice iz Novog Pazara, uz suglasnost Ministarstva vanjskih poslova Republike Srbije, tri tima medicinskog osoblja putuju u četvrtak za Sandžak, dva iz Sarajeva i jedan iz Tuzle, sa ukupno 25 vrsnih stručnjaka.

Foto: Anadolija / Bh liječnici stigli u Novi Pazar

Republika Srbija je 6. srpnja odlučila dati suglasnost za dolazak liječnika iz BiH, koji su ponudili pomoć Novom Pazaru, gdje je veoma teška situacija u vezi sa koronavirusom.

Iz Bosne i Hercegovine u četvrtak je za OB Novi Pazar stigao i šleper sa bolničkom opremom u vidu 40 novih bolničkih kreveta, od kojih deset električnih, sa dušecima i pratećom opremom i već od danas će biti instalirani u respiratorsku jedinicu.

Tijekom prethodnog dana u OB Novi Pazar preminulo je deset pacijenata, pretežno starijih osoba, liječenih od bolesti izazvane koronavirusom i ranijih težih oboljenja, deset pacijenata je bilo na respiratorima, a ukupno 290 oboljelih od COVID-19 nalazi se na liječenju.

Koordinator regionalne COVID bolnice dr. Mirsad Đerlek je priopćio je da je u protekla dva dana otpušteno blizu 90 izliječenih ljudi, kao i da se prema predviđanjima epidemiologa može očekivati "još sedam dana teške borbe s koronavirusom".

"Prije neki dan smo imali 380 hospitaliziranih pacijenata. Liječnička ekipa iz Bosne je izuzetno važna pomoć za nas", rekao je Đerlek, izrazivši zahvalnost zbog dolaska ljekara, ali i donacija pristiglih iz Bosne i Hercegovine.

Đerlek je ocijenio da će sa još 45 ljudi, koji će u ponedjeljak doći iz raznih dijelova Srbije, za OB Novi Pazar to biti fantastično pojačanje u ljudstvu.

Prije dva tjedna Novi Pazar, Sjenicu i Tutin, ali i ostala mjesta na području Sandžaka u Srbiji zahvatio je val pandemije koronavirusa tijekom kojeg je došlo do naglog povećanja broja inficiranih, teško oboljelih i preminulih građana.

Kopirati
Drag cursor here to close