Neostvareni potencijal

Bh. građani u Švicarskoj pokazuju koliko BiH ima potencijala

Vijesti / Flash | 18. 03. 2015. u 09:01 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U svakom otvorenom i demokratskom društvu političari se ne mjere po onome što kažu, već po onome što čine, kaže u intervjuu za "Avaz" švicarski veleposlanik u BiH Heinrich Maurer.

U konačnici, kako ističe, na građanima je da utvrde drže li se izabrani političari obećanja i rade li za dobrobit cijelog društva ili za svoje vlastite interese.

Rekao je to dajući svoje viđenje o onome što treba uslijediti nakon što je Vijeće EU dalo zeleno svjetlo za aktiviranje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) za BiH.

''Radi se o tome da poslije izjave političkih lidera trebaju uslijediti djela'', nedvosmisleno je poručio veleposlanik Maurer.

Upitan kako gleda na socioekonomsko stanje u BiH, rekao da kada vidi koliko su uspješni državljani BiH u Švicarskoj, shvata da ova zemlja raspolaže značajnim potencijalom.

''Kako bi taj potencijal bio iskorišten, moraju se znatno poboljšati uvjeti. Javni administrativni aparat trebao bi se smanjiti i biti učinkovitiji, socijalni sustav jače usmjeren na stvarne potrebe, radno pravo fleksibilnije, borba protiv korupcije odlučnija, a vladavina prava osnažena. Mnogo će se već postići ako politički lideri pravodobno provedu tačke Sporazuma za rast i zapošljavanje u izjavi o opredijeljenosti za integracije u EU'' rekao je veleposlanik Maurer za "Avaz".

Kopirati
Drag cursor here to close