Odlazak u inostranstvo

Bh. državljanstva se odrekle 1.354 osobe - cijena odricanja 800 KM

U postupku odricanja od bh. državljanstva, stranke nisu dužne reći druge razloge osim činjenice da već posjeduju ili im je zajamčeno sticanje državljnstva druge države.
Vijesti / Flash | 19. 07. 2022. u 22:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Priča o odlasku iz BiH u inostranstvo, zbog mnogih razloga, odveć je poznata. Isto tako, nije novost da se određeni broj građana odriče državljanstva svoje domovine - a u BiH su od početka ove godine to uradile 1.354 osobe.

Zahtjev za prestanak državljanstva BiH odricanjem može se podnijeti u sjedištu Ministarstva civilnih poslova BiH u Sektoru za državljanstvo i putne isprave.

Isto tako, Zahtjev se može podnijeti putem diplomatsko konzularnih predstavništava BiH u inostranstvu.

Kakva je procedura

Uz zahtjev, osobe koje se žele odreći bh. državljanstva moraju priložiti i određenu dokumentaciju, što su i pojasnili iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

"Uz zahtjev se mora podnijeti dokaz o posjedovanju državljanstva druge države ili garancija o sticanju državljanstva druge države, potvrda o boravku u državi čije državljanstvo se stiče ili već posjeduje. Iz BiH je neophodno priložiti izvod iz matične knjige rođenih, uvjerenje o državljanstvu BiH, izvod iz matične knjige vjenčanih (za udate/oženjene), osobnu iskaznicu ili potvrdu o neposjedovanju važeće osobne iskaznice, ovjerenu fotokopiju važeće putovnice ili potvrdu o neposjedovanju važećeg pasoša BiH. Uz zahtjev se dostavlja dokaz o uplati administrativne takse", kazali su nam iz Ministarstva.

Kao što je i poznato, državljanstvo BiH prestaje u trenutku preuzimanja rješenja o odricanju i od tog trenutka prestaje pravo na posjedovanje bh. osobnih dokumenata, piše Klix.

Taksa za odricanje državljanstva u BiH najskuplja u regiji

U postupku odricanja od bh. državljanstva, stranke nisu dužne reći druge razloge osim činjenice da već posjeduju ili im je zajamčeno sticanje državljnstva druge države.

Ipak, u neformalnim razgovorima sa resornom službom, navode razloge poput: prava na posjedovanje nekretnina, olakšano putovanje, olakšano studiranje u inostranstvu, bolji radno-pravni status i slično.

"Veliki broj državljana BiH koji se u posljednje vrijeme odriče državljanstva je rođen u inostranstvu, mlađi su od 30 godina, nisu bili integrirani u bh. društvo, obrazovani su i potpuno integrirani u sredinama u kojima žive i puno bolje govore engleski i njemački nego jezike koji su u upoterebi u Bosni i Hercegovini", naglasili su iz Ministarstva.

Taksa za odricanje državljanstva je 800 KM, dok je taj iznos u zemljama u regiji 200 KM. Ukoliko se vrši putem diplomatsko konzularne mreže BiH u inostranstvu kako kažu iz Ministarstva civilnih poslova BiH, plaća se još i konzularna taksa.

Kopirati
Drag cursor here to close