Analiza rizika

Bh. dokumenti u rukama ISIL-a?

Vijesti / Flash | 30. 12. 2015. u 08:26 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Poseban sigurnosni rizik po pitanju dokumenata jeste mogućnost krađe ili nestanka bjanko obrazaca. Posjedovanje bjanko obrasca predstavlja izravnu mogućnost izrade originalnog dokumenta, te putovanje sa takvim dokumentom.

U vremenu velikih migracija, posebno iz zemalja Bliskog i Srednjeg istoka prema Europi, te u konstantnom riziku od terorističkih napada, rizik se dodatno povećava i neophodni su dodatni mehanizmi za prevenciju mogućnosti nestanka blanko obrazaca dokumenata.

U prethodnom periodu u dva navrata su se pojavile informacije da su nestajali bjanko obrasci putovnica. U jednom slučaju je zaplijenjeno 148 obrazaca bjanko putovnica europskih država na aerodromu u Turskoj, a u drugom slučaju se pojavila informacija da su u ruke Islamske države dospjele desetine tisuća bjanko obrazaca putovnica Sirije, Iraka i Libije.

Ono što je, praktično, ostalo nezapaženo jeste činjenica da se BiH u ovim slučajevima nijednom ne spominje kao zemlja čije putovnice ili dokumenta se koriste za ovakve namjene, iako se u prethodnom periodu u pravilu BiH javljala kao jedna od rizičnijih zemalja kad se spominju osobni dokumenti.

Analiza rizika

U BiH su u prethodnih nekoliko godina učinjena značajna poboljšanja u oblasti ID dokumenata, posebno putovnica, osobnih iskaznica i vozačkih dozvola. Analizirajući rizike upravo se kao jedan od glavnih identificirala mogućnost krađe ili nestanka bjanko obrazaca.

Shodno tome izvršene su aktivnosti i uvedene tehnologije koje omogućavaju takozvano zamrzavanje identiteta, pa je kompletan postupak izrade dokumenata u BiH takav da ne postoji mogućnost nestanka bjanko obrasca putovnica, osobnih iskaznica ili vozačkih dozvola.

Na taj način se apsolutno eliminirao glavni rizik po pitanju sigurnosti dokumenata u BiH, što nju svrstava u red najsigurnijih država u ovoj oblasti. Za razliku od prethodnog perioda kad je bio običaj da se BiH spominje u negativnom kontekstu, sada to više nije slučaj jer putovnice, osobne iskaznice i vozačke dozvole BiH važe kao izuzetno sigurni dokumenti, koji se u potpunosti izrađuju u BiH, u visoko sigunosnom okruženju, na način da nije moguće da nestanu bjanko obrasci jer oni ne postoje.

Upravo iz Agencije za identifikaciju dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) ističu da BiH uopće ne nabavljaju bjanko obrasce putovnica, te da je to jedan od najpouzdanijih vidova sigurnosne zaštite koja garantira onemogućavanje krivotvorenje ovog osobnog dokumenta.
"Kompletan obrazac putovnica izrađuje se u BiH, a proizvodnja samog obrasca počinje onog momenta kad se kod nadležnog organa za izdavanje putovnica podnese zahtjev za njegovo izdavanje, odnosno tek tada počinje postupak proizvodnje dokumenta i personalizacije (unošenja osobnih podataka u obrazac)", pojašnjavaju iz IDDEEA.

Tehnologija

Kako dodaju, riječ je o najnovijoj tehnologiji izrade putovnica kojom se onemogućava zloupotreba bjanko obrasca putovnica, odnosno ne postoji bjanko obrazac koji je moguće zloupotrijebiti.
"Ovakav način personalizacije putovnica se u BiH primjenjuje od 1. listopada 2014. godine, odnosno od uvođenja putovnica treće generacije ili Supplemental Access Control - SAC putovnica", naveli su iz IDDEEA.

Iz te agencije ističu da je u BiH prelaskom na SAC putovnice, koji se izdaju od listopada 2014. godine, i elektronsku osobnu iskaznicu, čije je izdavanje počelo u ožujku 2013. godine, izmijenjen i sam proces personalizacije ovih dokumenata u odnosu na ranije.

"Ne postoji više skladištenje nepersonaliziranih obrazaca, nego se tek po zahtjevu građana vrši njihova izrada, što je jedna od najsigurnijih metoda održavanja sustava osobnih dokumenata u svijetu", napominju iz IDDEEA.

Pritom je, kako dodaju, fotografija nositelja putovnica personalizirana pomoću najsuvremenije tehnologije za fotografije u boji na identifikacijskim dokumentima i "ugniježđena" je u drugom sloju polikarbonata, što onemogućava bilo kakvu zloupotrebu.

"BiH je među prvim zemljama u svijetu započela izdavanje SAC putovnica, dva mjeseca prije roka koji je Europska unija postavila svojim članicama", zaključuju iz IDDEEA. Iz Granične policije (GP) BiH ističu da se među nestalim bjanko dokumentima ne nalaze i bh. dokumenti.

"Granična policija BiH posredstvom aplikacije za granične provjere izravno pristupa svim relevantnim bazama podataka u BiH i inozemstvu, koje, uz ostalo, sadrže i podatke o izgubljenim, ukradenim, nevažećim i drugim neregularnim putnim ispravama", kaže Sanela Dujković, glasnogovornicima GP BiH, prenose Nezavisne.

Kopirati
Drag cursor here to close