Poruka iz EU

Bezvizni režim za zemlje zapadnog Balkana mora ostati na snazi

Vijesti / Flash | 14. 10. 2015. u 17:46 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Potpredsjednik Odbora za sigurnost i obranu Europskog parlamenta (SEDE) Afzal Kahn, koji je ujedno i izvjestitelj za Bosnu i Hercegovinu u ime Progresivnog saveza socijalista i demokrata (S&D), kazao je da bezvizni režim za građane zapadnog Balkana mora ostati na snazi.

''Točno je da Europi nikada nije bilo teže braniti principe tog režima, ali isto tako, nikada nije bilo važnije ostati pri našim obećanjima'', naglasio je ovaj europski parlamentarac.

Izrazio je zabrinutost zbog najavljenog referenduma o pravosuđu u Republici Srpskoj, ističući da stalno najavljivanje referenduma unazađuje napredak Bosne i Hercegovine na putu ka Europskoj uniji.

Podsjetio je da je na posljednjem zasjedanju Vijeća za vanjske odnose EU svih 28 ministara vanjskih poslova zemalja članica Europske unije osudilo najave o referendumu u Republici Srpskoj.

''Takva politika RS-a je opasna i može izazvati nove tenzije, a možda i konflikt. Međunarodna zajednica neće zanemariti tu opasnost. Europa je dugo imala suprotstavljene vizije o budućnosti Balkana. Dugo smo bili neodlučni u provođenju politike i vrijeme je da naša generacija vrati Balkan u Europu'', stav je Kahna.

Osvrnuo i na aktualnu imigracijsku i izbjegličku krizu kazavši da zemlje zapadnog Balkana moraju biti dio institucionalnog mehanizma koje Europa kreira za rješenje te krize jer se ne smije praviti razlika između zemalja članica EU i onih koje su na putu da to postanu.

Osudio je ksenofobične i uvredljive politike i aktivnosti koje propagiraju neki neodgovorni europski političari, smatrajući da izjave mržnje grade nove zidove u Europi, koji su s mnogo napora srušeni prije više od 26 godina.

Stoga je naglasio da mržnja i netrpeljivost nisu europske vrijednosti.

Kopirati
Drag cursor here to close