Odlične vijesti

Bezvizni režim nije ugrožen, BiH ima najbolje ocjene!

Vijesti / Flash | 18. 11. 2015. u 07:55 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstavnici monitoring timova zemalja zapadnog Balkana za praćenje primjene bezviznog režima, analizirajući primjenu procesa vizne liberalizacije, utvrdili su na jučerašnjem sastanku u Bruxellesu da nema zloupotrebe od građana naše zemlje te da ni na koji način nije ugrožen bezvizni režim koji BiH ima već nekoliko godina, piše Dnevni avaz.

Bakir Dautbašić, voditelj posebnog tima pri Ministarstvu sigurnosti BiH, zaduženog za praćenje poštivanja bezviznog režima, potvrdio je to za Dnevni avaz nakon sastanka koji je jučer održan u sjedištu Europske komisije (EK) i na kojem se razgovaralo o problemu lažnih azilanata.

Dautbašić je istaknuo da su ocjene za BiH najbolje u regiji zapadnog Balkana te da su statistike pokazale da je zabilježen smanjen broj naših državljana koji su unutar granica Europske unije zatražili azil.

Procijenjeno je i da, kako kaže Dautbašić, Albanija ima najlošiju statistiku, koja je ocijenjena kao najgora u regiji kada se govori o lažnim azilantima.

''U Bruxellesu je rečeno da su statistike BiH najbolje u regiji. Ocijenjeno je da bezvizni režim nije ugrožen za BiH. To je za našu zemlju odlična vijest'', kazao je Dautbašić.

Komentirajući pisanje da će Francuska u petak, na vanrednoj sjednici ministara unutrašnjih poslova Europske unije (EU), zatražiti da Europa uvede hitnu unutrašnju kontrolu granica i privremenu suspenziju Schengenskog sporazuma, Dautbašić je potvrdio i nakon ovog sastanka da to neće utjecati na bezvizni režim u BiH.

''Mislim da se na tom sastanku ništa neće odnositi na BiH. To je interna priča EU o Schengenu. To neće utjecati na naš bezvizni režim'', naglasio je Dautbašić.

Kopirati
Drag cursor here to close