Navodni napad

Bezveze uhićene vehabije tuže državu

Vijesti / Flash | 17. 01. 2017. u 09:47 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vehabije osumnjičene za teroristički napad za novogodišnje praznike 2015. godine u Sarajevu, a protiv kojih je Tužiteljstvo BiH nedavno obustavilo istragu zbog nedostataka dokaza, tužit će BiH za naknadu štete, piše Dnevni avaz.

Riječ je o 11 pripadnika vehabijskog pokreta koji su po naredbi Tužiteljstva BiH uhićeni u prosincu 2015. godine u akciji "Rez" zbog tvrdnji tužitelja Dubravka Čampare da su opasni teroristi i da planiraju ubojstvo najmanje 100 osoba.

Njih osam provelo je u pritvoru mjesec dana.

Godinu kasnije, nakon obustavljanja istrage uz obrazloženje da ne postoji ni osnovana sumnja za to krivično djelo, oni su preko odvjetnika najavili podizanje tužbe protiv BiH zato što im je, kako tvrde, narušen ugled, a mnogi su ostali i bez posla.

Dnevni avaz je objavio kako je o Elviru Muratoviću, Kemalu Muriću, Semiru Salkoviću, Zulfi Alajbegoviću, Edinu Tabakoviću, Darku Peci, Elviru Mašiću i Adisu Kešanu.

Tužiteljstvo je tada tvrdio kako su osumnjičeni prijetili su da će ''u Sarajevu za Novu godinu eksplozivnom napravom ubiti oko 100 ljudi i dva policajca''.

Nakon uhićenja, tužitelj Čampara je kazao da su osumnjičeni dolazili u objekt u sarajevskom naselju Briješće koji su nazivali mesdžidom, i da je tu pronađena zastava Islamske države. Dodao je da u pretresu objekata prilikom uhićenja eksploziv nije pronađen.

Kopirati
Drag cursor here to close