Vidimo probleme

Bez velikih riječi Angele Merkel

Vijesti / Flash | 09. 07. 2015. u 12:58 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''U Bosni i Hercegovini vidimo probleme koji se moraju prevladati i smatramo da su oni posebno komplicirani, ali da cjelokupna regija može prosperirati samo tada ako se Bosna i Hercegovina dobro razvije'', rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel na pres-konferenciji u Sarajevu nakon sastanka s članovima Predsjedništva BiH.

Njemačkoj je, istaknula je, drago što je stupio na snagu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i EU.

''Sada se pred nama nalazi sljedeći korak, a to je put k statusu zemlje kandidatkinje i na tom putu imamo zadatak, a to je donošenje reformske agende. Govorili smo o tome da je provođenje reformske agende s jedne strane lako, ali s druge strane sa sobom nosi teške odluke. Iz tog razloga smo govorili o tome kako, s druge strane, možemo pokazati, ukazati na perspektive upravo u suzbijanju nezaposlenosti'', kazala je Merkel.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Mladen Ivanić je iskazao istinsko zadovoljstvo jako dobrim međusobnim odnosima.

''Vrlo jasno sam rekao da BiH nije idealna zemlja u kojoj je sve organizirano kako treba, ali je zemlja koja u usporedbi s teškoćama koje je imala, ipak dobro funkcionira i otvara prostor i perspektivu ljudima koji su okrenuti budućnosti da nađu rješenja i omoguće bolji život svima'', kazao je Ivanić.

Po njegovim riječima, ''previše je stvari koje nas u BiH dijeli da bi se time trebali toliko baviti, ali jednako tako ima puno stvari koje nas spaja, a to je potreba da imamo bolje obrazovanje, da imamo više radnih mjesta, da imamo više pozitivnog pristupa''.

''U tome smo izuzetno zahvalni Njemačkoj i drugim zemljama, a Njemačkoj posebno, na posljednjoj inicijativi koja nam je ponuđena i otvaranju jasne europske perspektive za BiH. Moja poruka je bila, kao i poruka ostalih članova Predsjedništva BiH, da ostanu uz nas. Da bez obzira na izazove, nerazumijevanja ponekad, sukobe koje imamo u BiH, ostanu čvrsto, podrže potrebu reformi, ali i političke ličnosti koje su okrenute kompromisu, jer kompromis je ono što je BiH u ovom trenutku potrebno'', kazao je Ivanić.

Nakon sastanka s političkim dužnosnicima, njemačka kancelarka Angela Merkel, koja boravi u jednodnevnu posjetu BiH, je s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem obišla Memorijalnu galeriju Srebrenica 11/07/95 u Sarajevu.
Merkel je tražila da joj netko opiše kakvo je to zlo koje čovjek može napraviti čovjeku.

Preživjeli Srebreničanin Hasan Nuhanović kancelarki Merkel ispričao je u kratkim crtama što se dogodilo prije 20 godina u Srebrenici, prezentirao i analizirao izložene fotografije na kojima je izložena patnja, tuga, bol, ranjavanje Srebreničana.

''Ja sam preživio te događaje, moja obitelj bila je tamo. Ispričao sam ukratko što se događalo, ali sam na kraju tražio, ne samo u svoje ime nego i uime drugih preživjelih građana BiH i regije da nam pomogne sada, 20.godina nakon tog događaja, da naša djeca ne dožive nešto slično'', kazao je Nuhanović.

Načelnik Općine Srebrenica Ćamil Duraković je kazao da zbog već ranije dogovorenih obaveza, kancelarka Merkel nije mogla doći 11. srpnja u Srebrenicu, ali je zato iskoristila priliku da dođe danas i sastane se s njima u Galeriji.

''Merkel je izrazila suosjećanje sa svim što se događalo u Srebrenici, a kroz izložene fotografije, Hasan Nuhanović je pokušao da joj u kratkim crtama približi priču Srebrenice'', kazao je Duraković za Fenu.

Nakon obilaska galerije, Merkel se sastala s Majkama Srebrenice i s njima razgovarala iza zatvorenih vrata.

Građani, prolaznici, turisti su s oduševljenjem pozdravili njemačku kancelarku po izlasku iz Galerije, a Merkelova se rukovala s njima i malo porazgovarala.

Posjeta njemačke kancelarke Angele Merkel najvažnija je posjeta koju je Bosna i Hercegovina mogla da ima u ovom trenutku - kazao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić nakon sastanka s Merkel održanog danas u Sarajevu.

Posjetu je ocijenio izuzetno konstruktivnom, pozitivnom i ohrabrujućom za BiH.

Informirao je Merkel o četiri ključna prioriteta koja u ovom trenutku realizira Vijeće ministara, a to su sve faze procesa europskih integracija i problemi koji ih prate, zatim ekonomska reforma i projekti razvoja BiH, vladavina prava te regionalna i dobrosusjedska suradnja na području zapadnog Balkana.

Kopirati
Drag cursor here to close