Sigurni

Bez slučajeva koronavirusa u zatvorima u kojima su haški osuđenici

Predsjednik Mehanizma Carmel Agius je rekao da je nakon provjere utvrđeno da nema nijednog slučaja zaraze koronavirusom među osuđenicima MMKS-a ili Haškog tribunala.
Vijesti / Flash | 27. 04. 2020. u 12:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mehanizam za međunarodne krivične sudove (MMKS) – pravni nasljednik Haškog tribunala – priopćio je da je nakon provjere utvrđeno da nije zabilježen nijedan slučaj zaraze koronavirusom u zatvorima u 14 zemalja u kojima trenutno 50 osuđenika izdržava kazne za genocid i ratne zločine.

Predsjednik Mehanizma Carmel Agius je rekao da je nakon provjere utvrđeno da nema nijednog slučaja zaraze koronavirusom među osuđenicima MMKS-a ili Haškog tribunala, ali da će se mjere zaštite osuđenika i dalje nadgledati.

“Iz ovog razloga, nalažem Uredu registrara da nastavi komunicirati sa zemljama izdržavanja kazni kako bi svakih 14 dana do kraja lipnja 2020. dobio nove informacije o situaciji u zatvorima u kojima osuđenici izdržavaju kazne, uključujući promjene postojećih mjera suzbijanja širenja slučajeva COVID-19, broj postojećih ili pretpostavljenih slučajeva zaraze i sve druge značajne informacije”, kazao je Agius u svojoj odluci.

Trenutno, kazne zatvora izdržava 16 osoba koje su Mehanizam i Haški tribunal osudili za zločine počinjene na području Bosne i Hercegovine, dok dvije osobe još uvijek čekaju prebacivanje u zemlje u kojima će služiti kazne.

U pritvorskim prostorijama u Scheveningenu nalaze se dvije osobe koje čekaju na prebacivanje u zemlje gdje će izdržavati kaznu – Radovan Karadžić, koji je osuđen na doživotnu kaznu zatvora za genocid i druge zločine počinjene u BiH, te Milivoj Petković, osuđen na 20 godina zatvora za zločine u Herceg-Bosni.

Udruženje odvjetnika koji zastupaju klijente pred međunarodnim sudovima tražilo je krajem prošlog mjeseca od Agiusa da se odobri prijevremeno ili privremeno puštanje na slobodu pritvorenih zbog pandemije COVID-19.

Kako su naveli u svom priopćenju, Agius ima ovlasti da odobri puštanje pritvorenika koji izdržavaju kazne Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) i Međunarodnog suda za Ruandu.

“Svi pritvorenici koji trenutno izdržavaju kaznu u Europi i Beninu stariji su zatvorenici i stoga posebno ranjivi. Ako se zaraze, njihovi životi mogu biti ugroženi”, stoji u saopćenju.

Komesarka za ljudska prava Ujedinjenih nacija (UN) kao i Vijeće Europe izdali su preporuke o značaju razvoja mjera zaštite protiv širenja koronavirusa u zatvorima.

Kopirati
Drag cursor here to close