Zabrinjavajuće

Bez osobne iskaznice više od 248.000 građana u BiH

Ovi podaci se odnose na ukupan broj osoba kojima su istekli osobni dokumenti, a nisu podnijeli zahtjeve za izdavanje novog dokumenta.
Vijesti / Flash | 03. 01. 2024. u 08:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Osobne iskaznice Bosne i Hercegovine trenutno nema 248.206 građana, dok je nešto veći broj osoba bez vozačke dozvole, čak 258.523, podaci su Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) Bosne i Hercegovine.

Naime, kako su kazali za "Nezavisne novine", ovi podaci se odnose na ukupan broj osoba kojima su istekli osobni dokumenti, a nisu podnijeli zahtjeve za izdavanje novog dokumenta.

Napominju da, kada su u pitanju vozačke dozvole, treba imati u vidu da određen broj osoba zbog starosne dobi nije u mogućnosti da upravlja motornim vozilima, te da iz tih razloga nemaju važeći dokument.

"Broj osoba s aktivnim prebivalištem koja su posjedovala vozačke dozvole, a trenutno nemaju aktivnu vozačku i nisu podnijeli zahtjev za njeno produženje je 258.523, ali treba imati u vidu starosne godine, odnosno 184.716 osoba je u dobi od 65 i manje od 65 godina, a 73.807 osoba ima više od 65 godina starosti", navode iz IDDEEA.

248.000 građana bez osobne

Kada je riječ o osobnim iskaznicama, u Bosni i Hercegovini ovaj dokument nema više od 248.000 građana, a iz IDDEEA podsjećaju da je osobna iskaznica javna isprava kojom se dokazuje identitet, činjenica mjesta i datuma rođenja, prebivališta, odnosno boravišta za raseljeno lice i državljanstva BiH.

S obzirom na činjenicu da je posjedovanje lične karte zakonska obaveza, svaki državljanin stariji od 18 godina, sa prebivalištem u Bosni i Hercegovini, dužan je da ima ličnu kartu izdatu u mjestu prebivališta.

Prema podacima kojima IDDEEA raspolaže za 2021. godinu, bez važeće osobne iskaznice bilo je 241.644 građana, dok je taj broj povećan u 2022. godini za oko 1.000 ljudi, te je prema službenim podacima bez ovog dokumenta bilo 242.869 osoba.

Navode da su to službeni podaci za građane bez važećih dokumenta za prethodne dvije godine, bez podnesenog zahtjeva za izdavanje novog dokumenta.

Kako ističu, rok za podnošenje zahtjeva za izdavanje osobne iskaznice je 60 dana nakon navršenih 18 godina života ili 60 dana nakon što se osoba stalno nastani u BiH, ako je navršilo 18 godina života.

Cijena i rok

Rok za podnošenje zahtjeva za zamjenu osobne iskaznice je 15 dana prije isteka postojeće.

Iz Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH napominju da je za kršenje ove zakonske obaveze propisana novčana kazna od 30 do 300 KM.

Kako ističu, Pravilnikom o cijeni osobnih dokumenta propisana je visina naknade koja se plaća prilikom izdavanja osobnih dokumenata, osobne iskaznice i vozačke dozvole za građane Bosne i Hercegovine, kao i način uplate, raspodjela i namjena sredstava ostvarenih izdavanjem ovih dokumenata. Članom 2. spomenutog pravilnika propisana je visina naknade osobnih dokumenata i to za osobnu iskaznicu 18 KM, dok je za vozačku dozvolu potrebno izdvojiti 60 KM.

Kopirati
Drag cursor here to close