Do okončanja rada

Bez izjava završen prvi sastanak Komisije o stradanju Srba u Sarajevu

Komisija za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu, koju je osnovala Vlada Republike Srpske, održala je danas u Banjaluci konstitutivnu sjednicu, nakon koje nisu željeli da daju nikakve detalje u javnosti.
Vijesti / Flash | 25. 03. 2019. u 15:54 BIRN Justice Report

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Komisija za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu, koju je osnovala Vlada Republike Srpske, održala je danas u Banjaluci konstitutivnu sjednicu, nakon koje nisu željeli da daju nikakve detalje u javnosti.

''Na sjednici je, između ostalog, odlučeno da se Komisija neće oglašavati u javnosti do okončanja rada. Članovi komisije smatraju da bi istupi, prije nego što budu doneseni konkretni zaključci na osnovu dostupne dokumentacije, i analiza potrebnih da se objektivno i nepristrano uradi ovaj značajan posao, bili preuranjeni i kontraproduktivni'', priopćeno je nakon sjednice.

Ovakav stav danas je kratko prenesen iz Centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Republike Srpske.

Predsjednik Centra Milorad Kojić za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) da nije sudjelovao u radu ove komisije, jer je ona, kako je rekao, ''neovisna i samostalna''.

''Naš posao je bio da osiguramo sve uvjete da se održi ova sjednica, iako to nije bilo nimalo lako, uspjeli smo u tome. Također, dalje ćemo nastaviti da pomažemo u radu ove komisije i bit ćemo im na raspolaganju'', rekao je Kojić.

Predsjedavajući Komisije za istraživanje ratnih zbivanja u Srebrenici povjesničar Gideon Grajf najavio je danas u Bijeljini da bi sljedeći tjedan trebalo da bude održan prvi sastanak ove komisije.

Grajf je istaknuo da će rad Komisije za Srebrenicu biti zasnovan isključivo na ''istini i činjenicama koje mogu da budu potkrijepljene podacima''.

Usprkos ovim najavama, pravnici i eksperti za tranzicijsku pravdu prethodno su kritizirali osnivanje Komisija smatrajući da su osobe koje su imenovane u njih pristrane, kao i da se radi o pokušaju osporavanja genocida u Srebrenici i kampanje teroriziranju građana Sarajeva.

Trideset i jedan međunarodni stručnjak za sukobe u bivšoj Jugoslaviji krajem veljače potpisao je otvoreno pismo u kome se navodi da formiranje komisije od strane vlasti Republike Srpske ''više liči na revizionizam nego na istinski napor za utvrđivanje istine''.

Kopirati
Drag cursor here to close