Vijeće ministara

Bevandin nedolazak spriječio raspravu o proračunu za 2021.

U ponedjeljak će se razmatrati Nacrt budžeta institucija i međunarodnih obveza Bosne i Hercegovine za 2021. i prijedlog odluke o zaštitnim mjerama na određene poljoprivredne proizvode u BiH.
Vijesti / Flash | 03. 02. 2021. u 19:51 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine će na sjednici u ponedjeljak razmatrati Nacrt budžeta institucija i međunarodnih obveza Bosne i Hercegovine za 2021. i prijedlog odluke o zaštitnim mjerama na određene poljoprivredne proizvode u BiH, izjavio je danas u Sarajevu predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija.

Naveo je da su, zbog spriječenosti ministra financija Vjekoslava Bevande da danas bude prisutan, odlučili da sa današnje sjednice povuku Nacrt budžeta.

Odluka o zaštitnim mjerama na određene poljoprivredne proizvode u BiH, kako je dodao, nije mogla biti na današnjoj sjednici iz razloga što nisu prikupljena sva potrebna mišljenja, pa je zbog aktualnosti ove teme planirano da se razmatra na sjednici u ponedjeljak.

''Zakon koji tretira pitanje parničnog postupka je dobio podršku i upućen je u proceduru u parlament, dok izmjene i dopune Zakona o javnim nabavkama nisu dobile podršku Vijeća ministara i ide se u drugi krug glasovanja. U dijelu zakona koji govori o javnim nabavkama postoji nova oblast koja govori o inspekcijskom nadzoru za koji smo upozoravali da je to materija koja je neprikladna, odnosno da ovlaštenja dobije Agencija za javne nabavke, imajući u vidu njeno sadašnje mjesto i ulogu'', izjavio je Tegeltija.

Takav je stav bio, kako je dodao, Ministarstva pravosuđa koje je u svom mišljenju vezano za ovaj zakon naznačio da nije moguće da Agencija za javne nabavke dobije ta ovlaštenja.

''Nadam se da ćemo u drugom krugu glasovanja uspjeti da predlagači shvate da  Agencija za javne nabavke ne može imati nova ovlaštenja inspekcijskog nadzora pored onih ovlaštenja koja u ovom trenutku ima s jasnim stavom da ovaj zakon ne rješava najvažnije probleme u sustavu javnih nabavki'', naveo je Tegeltija.

Kopirati
Drag cursor here to close