Mladi kirurzi

Sindikat doktora: Oboljele u Konjicu liječe neiskusni liječnici

Obuku o zaštiti sebe u radu s takvim pacijentima, tvrde, nisu prošli i ne znaju kako se pravilno zaštititi.
Vijesti / Flash | 30. 03. 2020. u 15:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Konjicu je planirano da krene sa radom izolatorij za COVID pozitivne pacijente i tu odluku podržavamo jer je to nešto što Konjicu treba u borbi s epidemijom corona virusa, priopćeno je u ponedjeljak iz Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije Hercegovačko-neretvanske županije (SSDMS HNŽ).

Trenutna zgrada motela bi se, tvrde, navodno trebala preurediti kako bi zadovoljila minumum potreba za tu namjenu.

Problem je, navode, što osoblje koje je trenutno određeno da radi u izolatoriju nije dobar izbor i uvjeti pod kojima će raditi su katastrofalni. Imenovana su tri najmlađa doktora OB Konjic, specijalizanti kirurških grana koji bi se trebali brinuti za COVID pozitivne pacijente.

''Infekcija corona virusom je dovela do ozbiljne epidemije koja je izazov za iskusne infektologe i epidemiologe, ona može dovesti do brzog narušavanja stanja oboljelih i nadzor tih pacijenata mora raditi iskusno osoblje, specijalisti. Ni u kojem slučaju procjena stanja takvih pacijenata se ne smije dati u ruke neiskusnih, mladih doktora'', navode iz sindikata.

Navode da je trenutni plan da svaki doktor odradi dežurstva od 24 h svaki treći dan što nije izdrživo ni fizički ni psihički, a poznato je da sve preporuke kažu da se što više skrati kontakt s oboljelima.

Obuku o zaštiti sebe u radu s takvim pacijentima, tvrde, nisu prošli i ne znaju kako se pravilno zaštititi.

Dodaju da su se pismenim putem obratili direktorici Opće bolnice Konjic, ali odgovor nisu dobili.

''Zbog dobrobiti svih pacijenata, ali i osoblja osjećamo dužnost javnost upoznati s tom situacijom i od svih vas tražimo pomoć i reakcije kako bi na vrijeme spriječili neželjene posljedice takvog izbora, a građani Konjica dobili brigu kakvu zaslužuju'', navode sindikalisti. 

Ovakve odluke nadležnih, tvrde, daju dojam da trenutnu situaciju ne shvaćaju dovoljno ozbiljno. Specijalizanti, ponavljaju, ne smiju biti izbor za nadzor i liječenje COVID pozitivnih pacijenata. Ovakve odluke mogu samo dovesti do daljeg širenja corona virusa, a za takav scenarij će neko morati preuzeti odgovornost, priopćeno je iz Upravnog odbora Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije HNŽ-a.

 

Kopirati
Drag cursor here to close