Stigao odgovor

Bevanda: Žao mi je da Mektić ne vlada činjenicama

Vijesti / Flash | 18. 07. 2017. u 17:27 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar financija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda je, na novinarski upit da komentira jučerašnji istup ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića da je ugovor o Transportnoj zajednici ''pao'' zahvaljujući glasovima hrvatskih ministara, kazao da mu je žao da ''gospodin Mektić ne vlada činjenicama kada su u pitanju sjednice Vijeća ministara i materijali s tih sjednica''.

''Iz toga vjerojatno dolazi do situacije da se obmanjuje javnost. Ovdje ću se zadržati jer u dvije i pol godine, a i prije, apsolutno sam izbjegavao komentirati bilo kojeg kolegu iz Vijeća ministara ili nekoga od političkih lidera'', naveo je ministar Bevanda, dodajući da samo želi iznijeti činjenice.

Po njegovim riječima, činjenica je da je Nacrt ugovora o osnivanju prometne zajednice s izvješćem o obavljenim pregovorima, koje je predložilo Ministarstvo komunikacija i prometa, razmatran na redovnoj 106. sjednici održanoj 22. lipnja ove godine. Dodao je da je na toj sjednici materijal skinut s dnevnog reda, na prijedlog ministara iz reda srpskog naroda.

''Na 107. sjednici, koja je održana 6. srpnja 2017. godine, ponovila se ista situacija i donijeli smo samo jedan zaključak kojim smo zadužili Ministarstvo komunikacija i prometa da u narednim danima obave razgovore s nadležnim ministarstvima od kojih su bila negativna mišljenja, da sve to 'ispegla', jer je prebitno bilo da mi uđemo u Transportnu zajednicu'', kazao je Bevanda, napominjući da je to ono što se događalo na redovnim sjednicama.

Činjenica je, dodao je on, da je 10. srpnja, pokrenuta telefonska sjednica.

''Ona je krenula iza osam sati uvečer, neuobičajeno, nenajavljeno. Ista situacija ponovila se 12. srpnja u noćnim satima, iza osam sati, i to vam je istina. Jednostavno, kolega Mektić vjerojatno nije kontaktirao Generalno tajništvo i ne zna tko je glasao 'za' i 'protiv'. Jučer je izjavio da su hrvatski ministri glasali protiv, što nije činjenica. Mi se nismo izjasnili, i oni koji su se izjasnili na jednoj i na drugoj telefonskoj sjednici, nije bilo jednostavne većine'', pojasnio je ministar Bevanda.

Po njegovim riječima, ono što je Mektić jučer izjavio o ''paralelnim sustavima gdje je izravno optužio, kroz jedan dio, hrvatske ministre, pa u drugom dijelu HDZ, da smo mi opstruktori i sve ostalo, to je nešto što ne mogu shvatiti, razumjeti''.

''Ja se držim, uz sve to što sam ispred HDZ-a izabran, da budem korektan i nikad mi ne pada na pament da poričem'', kazao je ministar Bevanda, dodajući da on sigurno u paralelnim sustavima ne sudjeluje.

Istaknuo je kako misli da sve mora biti u institucijama i ''da je svako paralelno djelovanje razbijanje institucija''.

Ministar Bevanda je informirao novinare da je danas održana redovna sjednica Obavještajno-sigurnosnog odbora, ne želeći govoriti o detaljima.

Na novinarsko pitanje u vezi sa zakonom o trošarinama, ministar Bevanda je odgovorio da je propisana procedura te da je za tu oblast zadužen Upravni odbor Uprave za neizravno oporezivanje.

''Mi smo i prošli ciklus pokrenuli na način kako smo pokrenuli. Kao predsjedatelj tog upravnog odbora otvoreno ću vam reći, ne pada mi na pamet više ući u tu avanturu, jer kroz ovo što je urađeno i do čega smo se doveli i blokirali investicije i sve ostalo, da ne znamo krajnji rezultat, da on završava u parlamentu, ja to neću pokretati'', kazao je ministar Vjekoslav Bevanda.

Kopirati
Drag cursor here to close