Ministar MUP-a HNŽ

Bevanda: Zakon o oružju neusporedivo je restriktivniji i strožiji od prošlog

Vijesti / Flash | 08. 05. 2017. u 16:57 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Glasovima zastupnika SDA, SBB i HDZ-a, Skupština HNŽ usvojila je prije dva dana Zakon o oružju i streljivu prema kojem će svakoj osobi s napunjenom 21 godinom biti dopušteno da uz legalnu dozvolu posjeduje čak 12 komada naoružanja – pet pištolja i sedam lovačkih pušaka.

Usvajanje ovog Zakona pratilo je dosta polemike, a građani su zabrinuti. Ministar unutarnjih poslova HNŽ Slađan Bevanda kazao je za N1 da su rekacije neopravdane.

''Zakon je donesen po standardima Europske unije na temelju odluke da se na prostoru cijele Federacije BiH harmonizuje izdavanje oružanih listova. Zakon nije bio nerazuman, kako neki kažu. Zakon je neusporedivo restriktivniji i strožiji od prošlog i na dobar način stavlja oružje pod nadzor. Naš cilj je Europa i mi smo morali ujednačiti standard sa europskim'', kaže Bevanda.

Na upit da li bi zbog toliko dopuštenog oružja po osobi moglo doći do lkaosa i povećanja oružja ministar kaže da to nije moguće.

''Po starom zakonu građani su mogli imati neograničen broj oružja, po novom 12 komada. Naš cilj je da se oružje stavi pod nadzor. Povećana je dobna granica za sticanje prava na posjedovanje oružja, ona sada iznosi 21 godinu, a prije je bila 17. Kriteriji za izdavanje su pooštreni'', ističe dalje Bevanda.

Teoretski jedna četveročlana obitelj, čiji su članovi punoljetni, može imati 48 komada oružja.

''Zakon nije kazao da svatko mora imati 12 komada oružja. Prema starom zakonu, kada su mogli imati neograničen broj oružja, imali smo prosjek od 1,1 komada oružja po osobi koja ima dozvolu. Ne očekujemo porast broja oružja. Zanimljivo je da su se neki pojedinci obrušili na ovaj zakon, ali su neke činjenice predvidjeli. Ovaj zakon pooštrio je nabavku lovačkog i sportskog oružja. Sada treba položiti lovački ispit, biti član lovačkog društva i posjedovati lovačko oružje. Sa prestankom članstva u lovačkom društvu građanin mora vratiti oružje'', poručuje Bevanda.

Dodaje i kako ne očekuje porast stope kriminala na ulicama.

''Kaznena djela se vrše sa nelegalnim oružjem. Upravo je cilj ovog zakona da se oružje stavi pod nadzor. Direktiva EU je da oružani list vrijedi pet godina, ali je nakon intervenciju opozicije izglasano da bude 10 godina'', zaključuje ministar unutarnjih poslova HNŽ Slađan Bevanda.

Kopirati
Drag cursor here to close