Ekspresno usvojen!

Bevanda: Zadovoljan sam usvajanjem proračuna, a sada nam predstoji štednja

Vijesti / Flash | 06. 12. 2012. u 21:39 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povodom usvajanja proračuna BiH predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda, izjavio je da je ovo prvi put da Bosna i Hercegovina ima usvojen proračun prije Nove godine.

Dodao je da nema idealnog budžeta, pa je on zadovoljan i ovim što je usvojen.

"Pošto su usvojeni entitetski budžeti ovo je dobra vijest i za njih, jer će moći konzumirati sredstva MMF-a, a i Europske komisije i to donosi stabilnost. Mislim da je proračun realan jer odražava realno stanje, a pred nama je mnogo veći posao da preberemo svaku proračunsku stavku, svaku instituciju, svako radno mjesto i trošak i da radimo na dodatnim uštedama", izjavio je Bevanda.

Parlament Bosne i Hercegovine usvojio je državni proračun za 2013. nakon ekspresnih sjednica Zastupničkog i Doma naroda koji su tijekom dana održali po dvije sjednice da bi se o predloženom proračunu očitovali u dva čitanja kako je to predviđeno zakonom.

Prema nacrtu kojega je izradilo Vijeće ministara BiH, a uz protivljenje bošnjačkog člana Bakira Izetbegovića prihvatilo Predsjedništvo BiH kao ovlašteni predlagatelj koji ga zatim upućuje parlamentu na konačno usvajanje, država BiH u narednoj godini trebala bi raspolagati iznosom od milijardu i 738 milijuna konvertibilnih maraka (oko 889 milijuna eura).

Od tog iznosa 950 milijuna KM (485 milijuna eura) namijenjeno je financiranju državnih institucija i plaćama onih koji su u njima zaposleni dok je ostatak planiranih izdataka predviđen za otplatu inozemnog duga koji dospijeva 2013. i dvostruko je veći u odnosu na ovu godinu.

Za usvajanje predloženog proračuna glasovali su zastupnici šest stranaka koje čine novu vladajuću koaliciju na državnoj razini i to Socijaldemokratske partije (SDP), Saveza za bolju budućnost (SBB), HDZ BiH, HDZ 1990, Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Srpske demokratske stranke (SDS). Protiv su glasovali zastupnici iz Stranke demokratske akcije (SDA) i Stranke za BiH (SBiH) s obrazloženjem kako su predloženi iznosi nedovoljni za stvarne potrebe državnih institucija a posebice Ministarstva obrane i Direkcije za europske integracije.

Amandmani za povećanje nekih proračunskih stavki koje je uložila SDA tijekom glasovanja su odbijeni. Parlamenti Federacije BiH i Republike Srpske su entitetske proračune usvojili ranije ovog tjedna čime je BiH ispunila uvjet da joj Međunarodni monetarni fond (MMF) prije kraja prosinca odobri isplatu nove tranše kredita po osnovu stand-by aranžmana. Bez tih novaca entiteti ne bi imali načina isplatiti siječanjske plaće svojom zaposlenicima a u pitanje bi došla i isplata drugih socijalnih davanja poput invalidnina.

Proračun je usvojen ekspresno u Domu naroda, čak je i Komisija za financije stojeći održala sjednicu i sve se završilo u roku 30 minuta.

Kopirati
Drag cursor here to close