IPU

Uskoro više britanskih turista u Mostaru i Hercegovini

Gradonačelnik Mostara je rekao kako je na putu pomirenja i obnove Mostara nakon rata veliku ulogu imao Paddy Ashdown.
Vijesti / Flash | 29. 05. 2018. u 11:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić primio je danas u Gradskoj vijećnici članove izaslanstva britanskog parlamenta u Interparlamentarnoj uniji (IPU).

Članovi delegacije, koju je predvodio predsjedavajući delegacije britanskog parlamenta u IPU Nigel Evans, interesirali su se za političke prilike u gradu, proces obnove, funkcioniranje grada, a o čemu ih je gradonačelnik Bešlić podrobno informirao.

Bešlić je goste iz Britanije upoznao s činjenicom kako Mostar nije imao lokalne izbore kao i o pregovorima koje vode parlamentarne stranke, a na tragu provedbe Odluke Ustavnog suda BiH. Naglasio je kako su se tijekom brojnih stranačkih razgovora  iskristalizirala dva prijedloga, oko kojih se slažu, te da bi se mogao postići dogovor.

Gradonačelnik Mostara je rekao kako je na putu pomirenja i obnove Mostara nakon rata veliku ulogu imao Paddy Ashdown.

''Danas je možda to nezamislivo u glavama, ali je bila činjenica da je grad bio u potpunosti podijeljen, da su se građani rijetko susretali, da su se mnogi problemi teško rješavali koji su bili bitni za funkcioniranje grada'', rekao je Bešlić i dodao kako je upravo Ashdown uz pomoć međunarodne zajednice donio odluku o uređenju grada  i ujedinjenju.

Bešlić je rekao kako lokalni političari nisu bili zadovoljni ovom odlukom.

''Tada kod donošenja te odluke ljudi u gradu su uglavnom svi bili nezadovoljni, svi su nešto drugo očekivali, ali u svakom slučaju vizija Ashdowna i Međunarodne zajednice je bila unificirati grad i napraviti od njega jednu normalnu životnu sredinu.  Nakon donošenja odluke svi političari su rekli da su nezadovoljni, ali da će provoditi tu odluku. To je bilo veoma važno. Poslije toga su se održali izbori, grad se od šest općina pretvorio u jednu općinu – grad'', podsjetio se Bešlić.

Evans je zahvalio u ime svojih kolega na informacijama koje je dobio od gradonačelnik Bešlića te na njegovoj iskazanoj želji i opredjeljenju da se u Mostaru  dogode svi demokratski pozitivni procesi i da se gospodarski ojača grad u što skorijoj budućnosti.

Evans je poručio kako se ratna prošlost treba ostaviti i graditi budućnost, a da u tome treba cijela zajednica zdušno raditi.

Kao jednu od mogućnosti istaknuo je turizam i poručio kako će svoje pozitivne dojmove i postignuća koja su napravljena na tom polju prenijeti i da se može očekivati uskoro sve više britanskih turista u Mostaru i Hercegovini.

 

Izaslanstvo Interparlamentarne unije Velike Britanije (BGIPU) boravilo je u utorak u službenom posjetu Skupštini Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) gdje je razgovaralo s predsjedateljem Skupštine Šerifom Špagom i njegovim zamjenikom Tomislavom Martinovićem.

Tom prigodom domaćini su ih upoznali s gospodarskim i drugim potencijalima HNŽ-a, posebice s turizmom, kao najvažnijom granom razvoja Županije, piše Fena.

Također, razgovarano je o načinima i mogućnostima poticaja poduzetništva mladih, posebno visoko obrazovanih, u cilju smanjenja njihovog odlaska u zemlje zapadne Europe.

Izaslanstvo, koje predvodi predsjedatelj BGIPU-a Nigel Evans, zanimalo se i o pitanjima obrazovanja u HNŽ-u, iskorištenosti turističkih potencijala, kao i o potencijalima obnovljivih izvora energija.

 Domaćini su zahvalili gostima na podršci i pomoći koju Ujedinjeno Kraljevstvo pruža svim razinama vlasti u Bosni i Hercegovini na pokretanju i provođenju reformskih procesa i ubrzanja EU i NATO integracija, navodi se u priopćenju Skupštine HNŽ-a.

Kopirati
Drag cursor here to close