Izbor sudaca

Bešlić pisao Inzku zbog sudaca u Čitluku

Vijesti / Flash | 08. 12. 2016. u 12:30 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Gospodine visoki predstavniče Inzko, ovim putem Vas želim upoznati i upozoriti kako nećemo prihvatiti ovakvo pravno nasilje koje čini VTSV te da ćemo se protiv njegovih nezakonitih i neustavnih odluka boriti svim dopuštenim demokratskim sredstvima kako bismo onemogućili njihovo provođenje'', napisao je visokom predstavniku u BiH Valentinu Inzku predsjednik Županijskoga odbora HDZ-a BiH HNŽ-a i gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić u pismu u kojem upozorava na nelegalna imenovanja sudaca u Općinski sud Čitluk.

''U ovom su slučaju na najgrublji način prekršeni ustavne odredbe ustava Federacije BiH i Hercegovačko-neretvanske županije te Zakon o sudovima u Hercegovačko-neretvanskoj županiji. Iako je za očekivati da se, prije svih, Visoko sudbeno i tužiteljsko vijeće BiH (VSTV BiH) treba držati ustava i zakona, ono ne samo da ih krši nego i za sutkinje u Čitluku imenuje osobe koje su slabije rangirane iz Gradiške, Zenice i Mostara'', napisao je Bešlić navodeći kako je još je gora činjenica što, umjesto da priznaju svoju pogrešku, ''u obrazloženju svojih nakaradnih, nezakonitih i neustavnih odluka, iznose argumentaciju koja ničim ne opravdava njihovu odluku, uz tvrdnju kako nitko drugi ne poznaje zakon osim njih''.

Naveo je kako ni u kojem slučaju hrvatski predstavnici u vlasti neće pristati na legalizaciju ovakvog pravnog nasilja od VSTV-a BiH.

''Već ranije je najavljena mogućnost kako županije neće financirati Općinski sud u Čitluku u slučaju da se nelegalne odluke ne isprave, te da se provedu procedure u skladu sa zakonima. Iste korake najavila je i Općina Čitluk u kojoj su ogorčeni ponašanjem VSTV-a BiH i odlukama koje nisu u skladu s nizom važećih zakonskih rješenja'', naveo je Bešlić u pismu.

Podsjećamo, na sudske dužnosti u Čitluk imenovani su novi suci od kojih su dva Bošnjaka, Srbini Hrvat, a Županijski odbor HDZ-a BiH HNŽ-a je na sjednici krajem studenog objavio kako će analizirati odluku Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća Bosne i Hercegovine te ukoliko bude potrebno raspraviti o raspoloživim mehanizmima kako bi odluka bila skladu s ustavnim i zakonskim okvirima u HNŽ-u i cijeloj BiH.

Kako su najavili, u okviru Županijskog odbora HDZ-a BiH osnovat će se povjerenstvo koje će pripremiti moguće mjere kao odgovor na nepoštivanje Ustava i zakona od strane Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća Bosne i Hercegovine.

I novoizabrani načelnik općine Čitluk Marin Radišić reagirao je na odluke Visokog sudbenog i tužiteljskog vijeća BiH o imenovanju sudaca Općinskog suda u Čitluku, koji je počeo s radom nakon deset godina.

Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) objavilo je pak kako je prilikom tog izbora ''primijenjen nacionalni balans Hercegovačko-neretvanske županije'', koji je prema Popisu stanovništva iz 1991. godine bio 37,4 posto Bošnjaka, 40,7 posto Hrvata, 14,1 posto Srba i 7,9 posto ostalih.

Na pozicije sudaca Općinskog suda u Čitluku imenovani su Gordana Puljarević, Gorjana Šajin, Aida Hidović i Evelina Zadić.

Kopirati
Drag cursor here to close