Posjeta

Bešlić: Mnogi misle da Dayton nije ništa dobro donio

Vijesti / Flash | 07. 07. 2016. u 13:01 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić zajedno s glavnom savjetnicom Radmilom Komadinom i načelnicima odjela, Marinom Deronjić, Predragom Šupljeglavom, Omerom Pajićem, Božom Ćorićem i Izetom Šahovićem, primio je danas u prostorijama Gradske vijećnice Grada Mostara izaslanstvo američkog grada Daytona, koje je predvodila gradonačelnica Nan Whaley.

Izaslanstvo Daytona kojeg čine njezinih 25 sugrađana, stručnjaka iz različitih oblasti, proteklih je dana boravilo u posjetu u Sarajevu i Banja Luci. Naime, četiri grada Mostar, Sarajevo, Banja Luka i Dayton su prošle godine u studenome, na dvadesetu obljetnicu od potpisivanja Daytonskoga sporazuma potpisali memorandum o razumijevanju u svrhu nastavka suradnje u oblasti poduzetništva visokog obrazovanja, sporta, infrastrukture i ekosustava.

''Želja nam je bila nastaviti suradnju između Mostara, odnosno gradova u BiH i Daytona i sljedećih dvadeset godina'', izjavio je gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić na konferenciji za tisak upriličenoj nakon sastanka na kojem su se gosti i Daytona upoznali sa strukturom Gradske uprave i njezinim nadležnostima, po odjelima.

U ime svih sugrađanki i sugrađana Bešlić je obitelji glavnog američkoga pregovarača Daytonskog sporazuma Richarda Holbrooka uputio riječi zahvale, napominjući kako se u "ono vrijeme u BiH nije lako moglo doći do mira".

''Mnogi misle da Dayton nije ništa dobro donio, ali je mislim da svi moramo shvatiti da je on donio najveću vrijednost koju jedno društvo može da ima, a to je mir. I zbog toga i zbog poštovanja onoga što je uradio preminuli Richard Holbrooke želio bih ovom prilikom uputiti zahvalu građana BiH prema njegovoj obitelji'', poručio je Bešlić.

Gradonačelnica američkoga grada Daytona Nan Whaley kazala je kako je i gradu Daytonu BiH vrlo važna zbog Daytonskoga mirovnoga sporazuma, a to pokazuje i činjenica da su u posjet BiH došli s velikim izaslanstvom.

Glede konkretnih oblika suradnje, gradonačelnik je Bešlić kazao kako je za sada dogovorena konkretna mogućnost razmjena studenata između Mostara i Daytona.

Nakon sastanka u Gradskoj vijećnici izaslanstvo iz Grada Daytona, koje boravi u trodnevnom posjetu Mostaru, obišlo je Stari most i povijesnu jezgru grada, a sutra će posjetiti tehnološki park Intera te obići Blagaj, Počitelj, Kravice, Međugorje i Sabornu crkvu, priopćeno je.

Kopirati
Drag cursor here to close