Prvi mart

'Beograd se treba baviti optuženim ratnim zločincima koji slobodno šetaju Srbijom'

Vijesti / Flash | 19. 06. 2015. u 09:57 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Koalicija organizacija civilnog društva “Prvi mart” priopćila je da je Sudsko vijeće Odjeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu u posljednje dvije i pol godine ukinulo 49 te donijelo sedam oslobađajućih presuda, a posljednja takva je ona za pripadnike jedinice “Simini četnici” koji su oslobođeni odgovornosti za zločine u Skočiću tijekom srpnja 1992. godine nad bošnjačkim civilnim stanovništvom.

Istovremeno, "Prvi mart" navodi kako na teritoriji države Srbije slobodno šetaju brojni osumnjičeni i optuženi ratni zločinci, koji zbog posjedovanja državljanstva ove zemlje nisu izručeni susjednim državama, poput Milorada Pelemiša, te da bi se nadležna tužiteljstva trebala baviti ovim slučajevima, ili naprimjer odbjeglim Novakom Đukićem, radeći ono za što su nadležni, te zaobići svaki vid zlouporabe pravosuđa za podizanje političkih tenzija.

Koalicija podvlači da su za zločine počinjene na području BiH nadležne pravosudne institucije u BiH, te samo izvanredne okolnosti - poput nemogućnosti ekstradicije u BiH zbog posjedovanja državljanstva strane zemlje, mogu biti opravdanje da neka druga zemlja vodi postupak protiv ovih osoba.

''Također, naglašavamo da lica ne mogu biti suđena za ratne zločine za koje su pravosnažno oslobođeni, a s tim u vezi pozivamo pravosuđe u BiH i u Srbiji da okončaju praksu paralelnih istraga i progona bh. državljana.

Tražimo od javnosti, a posebno medija i političkih predstavnika, da svojim odnosom ne relativiziraju važnost povijesnog trenutka pripreme donošenja rezolucije UN-a o Srebrenici, kojom će svjetska javnost konačno jednoglasno stati na stranu žrtava genocida, pokrenuti proces prihvaćanja istine kao uslova za ispunjenje pravde u Bosni i Herecgovini, ali i cijeloj regiji'', poručuju iz Koalicije "Prvi mart".

Kopirati
Drag cursor here to close