Promjena svijesti

Beograd: 25 godina od masovnog građanskog otpora Miloševiću

Vijesti / Flash | 09. 03. 2016. u 09:38 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Danas se navršava 25 godina od devetoožujskih demonstracija 1991. u Beogradu, prvog masovnog građanskog otpora režimu Slobodana Miloševića. Deveti ožujak postao je simbol borbe i građanskog otpora, ali i jedan od simbola velikih i neostvarenih snova i propuštenih šansi u novijoj srpskoj povijesti, piše B92.

Četvrt stoljeća nakon dana koji je, uz 5. listopad, mogao biti urezan kao praznik, ostala je samo uspomena, na koju se iz godine u godinu sve tiše osvrću i sami akteri.

Srpski pokret obnove, čiji je lider Vuk Drašković izveo građane na ulice, prije dvije godine, zbog izborne kampanje, obilježavanje godišnjice jednog od važnijih datuma u novijoj političkoj povijesti "pomjerio" je na 8. ožujak.

Iako se o 9. ožujku, s godinama govori sve manje, važno je spomenuti iskorak koji se smatra temeljem kasnijih demokratskih promjena u Srbiji. Mnogi su suglasni u mišljenju da ne bi bilo ni demonstracija 1996. i 1997. godine, niti 5. listopada 2000. godine da nije bilo 9. ožujka.

Demonstracije 9. ožujka su na ulice izvele oko 100.000 ljudi, po gradu je razmješteno više od 10.000 policajaca, a beogradski asfalt su gazili i vojni tenkovi. Žestoki sukobi su odnijeli dva života, a deveti ožujak se "prelio" u "plišanu revoluciju" i donio prve pobjede protiv Miloševića.

Središte Beograda bilo je opustošeno, a u sukobima demonstranata i policije je ozlijeđeno 114 osoba - 58 policajaca i 86 građana, a uhićeno je 158 ljudi, među kojima i Drašković.

Kopirati
Drag cursor here to close