Obavještajni propusti

Belgija priznala da je pogriješila o pitanju upozorenja Turske

Vijesti / Flash | 26. 03. 2016. u 07:59 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar unutarnjih poslova Belgije Jan Jambon priznao je da su pogriješili što nisu razmotrili upozorenje Turske koje se odnosilo na jednog od terorista koji su izveli napade u Bruxellesu, javlja Anadolu Agency (AA).

Jambon je u Federalnom belgijskom Parlamentu zajedno s ministrom vanjskih poslova Didier Reynders i ministrom pravde Koenom Geensom, dodao kako se policijski službenik u tom slučaju "ponio nemarno".

Ministar je govorio o tome kako je napadač Ibrahim Al-Bakraoui koji je odgovoran za napad na metro stanici Maelbeek u Bruxellesu, uhvaćen na sirijskoj granici nakon čega je deportiran iz Turske.

Jambon je dodao kako je belgijski policajac za veze u Turskoj kazao da postoje informacije da je Bakraoui uhvaćen 20. lipnja i da je deportiran 14. srpnja, te da u tom razdoblju "nije gotovo ništa uradio".

Ministar Jambon je kazao kako se jedna osoba ponijela nemarno i da je Bakraoui bio osuđen na deset godina zatvora.

"Prije nego što je preko Turske otišao do sirijske granice, odležao je nekoliko godina. Ne morate biti stručnjak za terorizam da shvatite kako je riječ o stranom ratniku", kazao je Jambon koji je podsjetio da je premijeru Belgije Charlesu Michelu predao svoju ostavku zbog "nemara" koji je pokazao jedan od policajaca u službi koja je povezana s njim, ali da je premijer želio da on nastavi obavljati svoj posao.

“Došli smo do dokaza koji njegovog brata (Khaleda al-Bakraouija) povezuju s terorističkim napadima u Parizu. To nas je moglo odvesti do Ibrahima al-Bakraouija”, kazao je, s druge strane, ministar Geens koji je dodao kako su oni u prosincu 2015. godine primijetili da je njegov brat povezan s terorizmom.

Ranije je predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio kako je Bakraoui uhićen na granici sa Sirijom i 14. travnja deportiran u Nizozemsku, o čemu su obavještene i Nizozemska i Belgija.

Nekoliko ministara je potom podnijelo ostavku, ali je premijer Michel nije prihvatio.

Kopirati
Drag cursor here to close